Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Nepotrebno i štetno za BiH jednostrano pokretanje revizije tužbe

branislav_borenovic

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ustvrdio je danas da će član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović “snositi krivičnu odgovornost, ako bude podstrekivao nelegalne, nelegitimne i jednostrane aktivnosti” u vezi s mogućom revizijom tužbe BiH protiv Srbije.

Tvrdi da će krivično odgovarati i Sakib Softić i, kako je naveo, i drugi u tom procesu.

Smatra da je “nepotrebno i štetno za BiH jednostrano i vaninstitucionalno najavljeno pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, jer je poznato da za to ne postoji nijedan novi argument”.

Kaže i da će reakcija PDP-a biti snažna da bi pokušali zaustavili kreiranje vrlo ozbiljne krize koja je najavljena, kao najveća nakon “Dejtona“. Tvrdi da Softić nema legitimitet bh. agenta u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, koji treba da odluči da li će prihvatiti reviziju tužbe “koja nema legitimitet Predsjedništva BiH”.

Razgovarat će, najavio je Borenović, s drugim političkim subjektima o ovom pitanju, a Predsjedništvo PDP-a očekuje da srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić organizuje sastanak s liderima političkih stranka iz RS-a da bi stavovi bili usaglašeni.

Ako je potrebno, a misli da jeste, tražit će i da se zakaže posebna sjednica Narodne skupštine.

Nakon sjednice Predsjedništva PDP-a, Borenović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da se mora “staviti tačka na veliku zloupotrebu prošlosti, emocija i određenih dešavanja iz proteklog perioda”.