sastanak s Dodikom

Borenović odbio ministarsko mjesto, stav stranke naredne sedmice

borenovic – dodik

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je potvrdio da mu je ponuđena ministarska pozicija, ali je to odbacio

Partija demokratskog progresa (PDP) početkom naredne sedmice saopćit će konačan stav da li će učestvovati u vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ali lider ove stranke Branislav Borenović odbio je mjesto u Vijeću ministara BiH.

U Republici Srpskoj PDP ostaje opozicija, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra da politička reprezentacija Srba na nivou BiH mora da bude jedinstvena, rekao je nakon sastanka delegacija dvije stranke lider SNSD-a Milorad Dodik.

-Ako ne uđu zajedno u vlast na nivou BiH, spremni su da rade na konsenzusu o važnim pitanjima. Jedno takvo je i MAP, koji forsiraju Bošnjaci. I Hrvati su za NATO savez, ali ne forsiraju u obimu kao Bošnjaci – istakao je Dodik novinarima i dodao da je važno okupiti se i očuvati rezoluciju Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

SNSD je, kaže, tu jasan i neće glasati za aktivaciju MAP-a koji, kako navodi, forsiraju Bošnjaci umjesto forsiranja formiranja Vijeća ministara BiH.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je potvrdio da mu je ponuđena ministarska pozicija, ali je to odbacio.

-Time pokazujem da nije sve u funkcijama, već u interesima građana koji očekuju da radimo svoj posao – istakao je on navodeći da je PDP opozciija u RS.

Dodao da su se delegacije dvije stranke sastale nakon deset godina, a dogovorili su da se u RS pokrene pitanje izrade novog izbornog zakona BiH, te praćenje rada javnih medija u RS.