Borenović: PDP će tražiti smjenu Vlade RS-a, očekujemo podršku i SNSD-a

branislav_borenovic

Partija demokratskog progresa (PDP) će u narednih nekoliko dana podnijeti inicijativu za smjenu Vlade RS-a, zbog katastrofalnih ekonomskih rezultata u RS-u – najavio je danas predsjednik ove stranke Branislav Borenović.

Pripremit će, kaže, obimno obrazloženje za izglasanje nepovjerenja vladi Željke Cvijanović, jer je dovela RS “pred ekonomsko uništenje, zbog čega je smjena Vlade, koju će zatražiti zajedno s još nekim strankama, jedino rješenje, kako bi se zaustavilo devastiranje RS“.

-To od nas traži sadašnje stanje u kojem se nalazi RS, čija ekonomska situacija je više nego loša, a za to je najodgovornija Vlada, koja nema odgovor ni na jedno ekonomsko pitanje – rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci navodeći da u RS nema rasta BDP-a, prisutna su ogromna dugovanja, deficiti u fondovima, pad životnog standarda i opće prisutna “tajkunizacija“.

Inicijativa će, kaže, obuhvatiti i loše stanje u javnim preduzećima i odliv stanovništa iz RS-a.

-Očekujem podršku i nekih poslanika iz vladajuće koalicije, pa i SNSD-a, kako bi Narodna skupština RS-a rekla dosta ovakvoj vladi. Kada pogledate sve ove argumente ništa nije navijački, već plod analize dokumenata institucija RS-a. Nevjerovatno je da se za pet godina deset puta uvećao dug zdravstvenih ustanova u RS za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, da je ukupni dug po stanovniku RS-a 4.500, a u Federaciji BiH 2.900 KM, da su rate kredita povećane za gotovo sedam puta u zadnjih godina i da svaka druga marka ide na vraćanje kredita… – naveo je Borenović.

Pozvao je sve političke strukture na saradnju, ističući da nemaju problem da razgovaraju i s DNS-om, pa jednog dana i onim strankama koje su, tvrdi, spremne da se “reformišu i detajkunišu i promijene lidere koji su RS doveli u ovakvo loše stanje“.

Dodao je i da je PDP protiv privatizacije Rudnika željezne rude “Ljubija“ Prijedor te očekuju da prodaju tog značajnog prirodnog resursa neće podržati ni drugi poslanici Narodne skupštine RS-a, budući da, kako je naveo, ne daje nikakvu osnovu da će donijeti razvoj prijedorske regije i RS.