BiH

predsjednik pdp

Borenović: Porazno je da SNSD i HDZ odbijaju da pomognu privredi

28/05/2020

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon rasprave po hitnom postupku, nisu danas na sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV)

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da nije neočekivano, ali ipak je porazno što Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH odbijaju da pomognu privredi, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH.

Podsjeća da su delegati te dvije stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasali protiv Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV, kojim se plaćanje PDV-a pomjera za posljednji dan u mjesecu.

Borenović kaže da je to bila prilika da se olakša privrednicima, ali posredno i radnicima da prebrode krizni period nastao tokom vanrednog stanja, čije posljedice se danas osjećaju, a što će trajati duži period, saopćeno je iz PDP-a.

Privreda trpi, smatra on, zbog vlasti koja nema osjećaja za ekonomske probleme i sve prebacuju na čisto politički teren.

-Odbijanje ovog prijedloga, ali i činjenica da se obećane mjere još ne sprovode i da, na primjer, mnogi radnici u Republici Srpskoj još čekaju isplate minimalnih plata za period u kojem je privrednim subjektima bio zabranjen rad, govori da ne postoji osjećaj odgovornosti za stanje u koje je zbog amaterizma vlasti dovedena privreda – ističe Borenović.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon rasprave po hitnom postupku, nisu danas na sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV).

Protiv prijedloga su bili delegati SNSD i HDZ, “za” su bili delegati iz reda bošnjačkog naroda, dok je delegat Mladen Bosić iz SDS bio uzdržan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.