Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik PDP-a

Borenović: SNSD obmanjuje narod da BiH nije uvela sankcije Rusiji

borenović
branislav borenovic – db (1)
Branislav Borenović

Borenović kaže da se i juče, nakon sastanka sa Borrellom gdje je on nahvalio uvođenje sankcija Rusiji od strane BiH, Željka Cvijanović se pravila da o tome nije bilo riječi

“Dok zvaničnici Evropske unije po ko zna koji put potvrđuju da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a sada je potvrda stigla i od visokog predstavnika za vanjsku politiku Josepa Borrella, predstavnici SNSD-a u institucijama BiH i dalje obmanjuju narod da to nije istina”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da se i juče, nakon sastanka sa Borrellom gdje je on nahvalio uvođenje sankcija Rusiji od strane BiH, Željka Cvijanović se pravila da o tome nije bilo riječi.

“Od marta prošle godine BiH se redovno pridružuje sankcijama, a predstavnici režima nas ubjeđuju da to nije istina, iako jasno stoji na zvaničnim stranicama evropskih institucija da jesmo jedna od zemalja koja je uvela sankcije. I Savjet ministara već deset mjeseci, glasovima SNSD-ovih ministara, odbija da mi odgovori na poslaničko pitanje da li se BiH pridružila sankcijama. Šta kriju, zašto ne saopšte istinu?”, pita Borenović.

On podsjeća da je Milorad Dodik tokom sastanka lidera stranaka u Briselu sa predsjednikom Evropskog savjeta prihvatio dokument u kojem se navodi da BiH nastavlja da prati spoljnu i bezbjednosnu politiku EU i u kojem se spominje „agresija na Ukrajinu“:

“A upravo je spoljna i bezbjedonosna politika EU takva da se u kontinuitetu uvode mjere protiv Rusije. Koliko god naš interes bio da ostanemo što više neutralni u nesrećnom sukobu koji se dešava u Ukrajini, što su neke zemlje, poput Srbije, i uspjele, naši predstavnici nisu ni pokušali da to urade, iako srpski član Predsjedništva ima mehanizme da to učini. Dodik to nije uradio, čak je, kao i kada je u pitanju bilo potpisivanje ANP i nastavak NATO puta, u Narodnu skupštinu Republike Srpske došao sa lažnim informacijama. Nakon Borrellove izjave, maske su po ko zna koji put pale, a vidjećemo kako će se SNSD reprezentativci ponašati kada na dnevni red dođe novi set sankcija. Da li će nastaviti da, poput poput svog šefa, jedno rade iza zatvorenih vrata, a drugo lažnim “busanjem” govore pred kamerama ili će možda ipak izaći pred narod i otvoreno reći istinu i kakvu vanjska politiku vode? Budući da su lideri u obmanama, teško je očekivati da će postupiti drugačije nego kao što su postupali do sada”, rekao je Borenović.