Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik PDP-a

Borenović: SNSD pola godine zaustavlja smanjenje cijena

borenovic ss

Borenović kaže da više od pola godine, od kada je usvojena inicijativa za ukidanje akciza u Predstavničkom domu, SNSD ne dozvoljava, opstruiše i zaustavlja smanjenje cijene goriva

Kraj mandata najneuspješnije vlasti u istoriji Republike Srpske i BiH, trojca SNSD, SDA, HDZ u zajedničkim institucijama, završava se sramnom odlukom predsjedavajućih Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, SNSD-ovim Radmanovićem i Špirićem da, očigledno po nagovoru i nalogu svog šefa Milorada Dodika, ne sazovu sjednice ova dva doma da se konačno riješi pitanje ukidanja akciza, kojim bi konačno pojefrinilo gorivo u prosjeku za skoro 50 feninga po litri. Posljedično, došlo bi do smanjenja cijena i životnih namirnica, jer cijena goriva učestvuje i u kalkulaciji njihove cijene – rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović na današnjoj konfereniji za medije.

Borenović kaže da više od pola godine, od kada je usvojena inicijativa za ukidanje akciza u Predstavničkom domu, SNSD ne dozvoljava, opstruiše i zaustavlja smanjenje cijene goriva.

– To je vrhunac licemjerja i sramote koja se dešava na isteku ovog izuzetno neuspješnog četvorogodišnjeg mandata BH trojca SNSD, SDA i HDZ. Radmanović i Špirić su imali obavezu, u skladu sa poslovnikom, da sazovu sjednice. Dvanaestog septembra je komisija za usklađivanje teksta zakona o akcizama usaglasila je tekst, predsjedavajući nisu željeli zakazati sjednicu. Nakon toga, 5 delegata u Domu naroda i 15 poslanika u Predstavničkom domu je uputilo zahtjev za sazivanje vanredne sjednice da se ukinu akcize i da se završi ta sramotna saga. Rok za zakazivanje sjednice je istekao, oni je nisu sazvali i mogli bi snositi i krivičnu odgovornost zbog toga, jer nisu postupili u skladu sa poslovnikom – poručio je Borenović.

On ističe da su mnoge zemlje u regionu ukinule akcize i donijele mjere za olakšavanje krize građanima, ali da SNSD već pola godine sramno to odbija.

– Građani treba da znaju da su u petak trebale biti održane sjednice oba doma, ali Radmanović i Špirić to ne smiju zbog zahtjeva svoje stranke, tako da je gorivo još uvijek skuplje za pola marke u prosjeku, nego što bi bilo da su akcize ukinute. Mi ćemo sa svojim aktivnostima po ovom pitanju – rekao je Borenović.