Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Borenović: “Srušit” ćemo budžet na Ustavnom sudu RS

25/12/2016

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović najavio je danas da će ta stranka podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti usvojenog budžeta RS-a za narednu godinu po hitnom postupku, kao i nekoliko zakona.

– Prekršena su najmanje četiri zakona i stoga ćemo podnijeti i krivične prijave, jer je Vlada nanijela štetu građanima – naveo je Borenović uvjeren da će Ustavni sud RS-a poništiti odluku o usvojanju entitetskog budžeta.

Kritikujući smanjenje plaća budžetskim korisnicima, policiji, prosvjetarima i radnicima u zdravstvu, Borenović je na pres-konferenciji ukazao na licemjernu politiku aktuelne vlasti, koja je ranije tvrdila da neće biti smanjenja zarada radnicima u RS-u.

Istovremeno vlast je, kaže, u proteklih nekoliko godina uzela od građana više od tri milijarde KM kroz razne afere na koje je PDP ukazivao.

Tvrdi da je ministar finansija RS-a na sjednici Narodne skupštine RS priznao da je RS izgubila fiskalnu samostalnost, jer su mjere koje su usvojili vladajuće stranke dogovorene s međunarodnim kreditorima.

– Ulazimo u fazu potpune neizvjesnosti kada su u pitanju finansije i ekonomska budućnost RS-a – naveo je predsjednik PDP-a zatraživši da se pokrenu mjere za reprogramiranje kreditnih obaveza, smanjenjem godišnje otplate za najmanje 50 posto, što bi omogućilo likvidnost budžeta.

Porazno je, kaže, da na sjednici Narodne skupštine RS vladajuća koalicija u RS-u nije prihvatila nijedan amandman opozicije, kojima je traženo više sredstava za poljoprivredne proizođače, za borce, pronatalitetnu politiku i plaće budžetskim korisnicima, koje u tom slučaju ne bi bile smanjene.

Komentari