Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović za Fokus.ba: Zataškavaju se velike afere, gdje su nestale milijarde?

branislav-borenovic1

“Uopšte nismo zadovoljni radom pravosuđa‎ na svim nivoima. Svojim nečinjenjem ili odlukama o obustavljanju istraga samo zataškavaju velike afere. Očekujemo da konačno počnemo dobijati odgovore gdje su milijarde pronevjerenih i otuđenih novaca građana”, izjavio je u intervjuu za Fokus.ba predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je komentarisao i zategnute odnose među čalnovima koalicije na državnom nivou, kao i nesuglasice među vladajućim strankama u RS-u koje je oštro kritizirao, a govorio je i o velikom zaduživanju RS-a te promjenama koje su potrebne u BiH.

Šta je potrebno da bi se odblokirali politički procesi na državnom nivou, budući da je bilo dosta nesuglasica u proteklim mjesecima?

Da postoji spremnost da se vrati proces unutar zajedničkih dogovora na bazi što većeg stepena povjerenja, a za to je najbitnije dobiti jasan stav Izetbegovića da je vaninstitucionalno djelovanje prošlost i da je sprem‎an da se zajedno sa drugim političkim faktorima okrene budućnosti.

Moraju svi shvatiti u ovoj zemlji da niko nema prava da ima ekskluzivitet nad Bosnom i Hercegovinom i da je Ustavom definisano ko ima kakvu nadležnost. Moramo se mnogo više uvažavati.

U proteklim danima vladale su i nesuglasice među vladajućim partijama u RS-u, pgotovo kada je riječ o privatizaciji? Vidi li Savez za promjene u tome šansu?

Postoji mnogo argumenata, posljednjih dana sve više, koji ukazuju da je Vlada RS pred raspadom, da nema odgovor niti na jedno ključno ekonomsko-socijalno i političko pitanje, da je popustila ili omog‎ućila tajkunizaciju RS-a, privatizaciju budžeta, da su svi ekonomski parametri sve lošiji, a naravno – kap koja preliva čašu je najavljena veoma kontroverzna privatizacija RŽR ‘LJubija’. To je aktivnost više kojom mi osporavamo legitimitet vladajuće koalicije koja je i izabrala ovu Vlada na osnovu korupcije i afere “dva papka”.

Sasvim je logično da takva vlast ne može kvalitetno i pošteno voditi RS, što je nakon dvije i pol godine postalo potpuno jasno.

Kakvi su trenutno odnosi u okviru Saveza za promjene i hoće li sve stranke iz saveza zajedno nastupiti i na narednim izborima?

Imamo veoma korektnu saradnju. Stranke se pripremaju za izbore. Neke kao SDS imaju unutarstranačke izbore, dok mi u PDP-u radimo na definisanju konačnog programa oporavka Srpske i na ukrupnjavanju političke scene, s ciljem stvaranja alternative ovoj katastrofalnoj vlasti. Tu intenzivno razgovaramo posebno sa NDP-om ali i drugim strankama, a već je jedan dio poslanika prišao našem klubu u Parlamentu RS-a.

Zajednički nastup je n‎eophodan i mi smo potpuno spremni da definišemo takav nastup za nivo predsjednika RS-a i člana Predsjedništva iz RS-a. Imamo prioritete djelovanja ali i spremnost ključnih ljudi u partiji da kreiramo izborne liste kako bi na sljedećim izborima pobijedili i ušli u proces ekonomske, socijalne, političke i moralne obnove društva u kojem živimo.

U više navrata ste pobrojali afere vladajućih struktura u RS-u, neke od tih su se zaista i odjeknule u javnosti, kao one u bakarskom sektoru? Šta je sa ostalima i koliko ste zadovoljni radom tužilaštava u BiH?

Uopšte nismo zadovoljni radom pravosuđa‎ na svim nivoima. Svojim nečinjenjem ili odlukama o obustavljanju istraga samo zataškavaju velike afere. Očekujemo da konačno počnemo dobijati odgovore gdje su milijarde pronevjerenih i otuđenih novaca građana?

Koje su to oblasti u kojima su nam potrebne hitne promjene i kako to postići?

Promjenama modela djelovanja vladajućih elita koje predugo drže gradjane u strahu ‎bez instrumenata kojima možemo mjeriti rezultate njihovog rada. Moramo više raditi svi, i u politici, medijima, nevladinim organizacijama… Trebamo praviti razliku među političarima, strankama, pojedincima… Svako treba da odgovara za onaj dio pozicija i vlasti kroz rezultate kojima će se građani opredjeljivati na sljedećim izborima.

Trebaju nam ekonomska mjerljivost, hrabri iskoraci ka približavaju evropskim standardima i kriterijima, isticanje pozitivnih primjera i davanje šanse ljudima koji hoće da se dokažu kroz povećanje društvenih vrijednosti u svom radu.

Kako je moguće da od 75 zdravstvenih ustanova, u svega 15 bolnica i domova zdravlja nema dugova prema dobavljačima i po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. To znaci da postoje direktori koji domaćinski i pošteno rade, ali da u ogromnoj većini negativna selekcija čini ovakav ekonomsko-socijalni jaz. O tome treba više govoriti.

Primjetno je da se RS zadužuje više od Federacije. Do kada će biti moguće podnijeti to konstanto zaduživanje i očekujete li da će se ono nastaviti i do izbora?

Prema posljednjim zvaničnim podacima zaključno sa 31.12.2016., ukupan dug RS-a je bio 5,5 milijardi KM, a Federacije 6,5 milijadi KM. To znači da je svaki građanin RS-a zadužen 4.720 KM per capita a Federacije 2.950 KM.

Ovi podaci pokazuju da su građani RS-a zaduženi 55% više nego u Federaciji, što je najizraženiji pokazatelj sulude politike zaduživanja vlasti u RS-u.