Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borenović: Zbog šokantne izjave Inzko se treba izviniti građanima RS-a

BiH

branislav_borenovic

Šokirani smo zatrašujućom izjavom visokog predstvanika u BiH Veletina Inzka u kojoj je uporedio Republiku Srpsku (RS) s NDH – izjavio je danas predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović i pozvao Inzka da se hitno izvini građanima RS-a.

Ocjenjujući da je Inzkovo poređenje “vrlo opasno i za svaku osudu“, Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarode zajednice u BiH, koji treba da garantuje provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da štiti i RS i BiH.

Borenović je ukazao da je RS međunarodno priznata i da je potpuno neprihvatljivo da je Inzko poredi s “fašističkom NDH“.

-Zgroženi smo izjavom Inzka, koja je krajnje nekorektna i za svaku osudu i tražimo da se pod hitno izvini građanima RS. Nikada nećemo dozvoliti da o RS-u tako govori i poredi sa zločinačkom NDH. Visoki predstavnik je ovim pokazao da se potpuno izgubio u provođenju svog mandata, umjesto da utiče na stabilizaciju prilika u BiH, koja ima dvoentitetsko uređenje – rekao je Feni predsjednik PDP-a.

Ponovio je da se 9. januar slavi 25 godina kao “Dan RS-a“, koja je međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ustvrdio je da bi zbog 9. januara nekom moglo pasti na pamet da slavi dan osnivanja NDH-a.

-Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti – rekao je Inzko.