Borjana Krišto otvorila 18. manifestaciju “Mostarsko proljeće”

mostarsko proljece

Osamnaesta međunarodna kulturna manifestacija Dani Matice Hrvatske – Mostarsko proljeće 2016. danas je u Mostaru otvorena u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače respektabilnom izložbom umjetnina “Zaboravljena zbirka” iz fundusa Kosače, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz nazočnost velikog broja visokih dužnosnika sa svih razina vlasti i brojnih gostiju iz svih segmenata javnog i društvenog života, tijekom prigodne svečanosti Mostarsko proljeće je otvorenim proglasila Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

mostarsko proljece1

“Evo osamnaesti put po redu, svjedoci smo u okviru organiziranja Matice hrvatske, rađanju Mostarskog proljeća, zapravo kulture, dijaloga i tolerancije. U sljedećih više od mjesec dana svi mi, a i svi dragi gosti koji posjete grad na Neretvi moći će uživati kako u kazališnim, tako umjetničkim likovnim, glazbenim i književnim dostignućima. Stoga ova manifestacija za mene nadilazi okvire Mostara, regije Hercegovine, pa naravno i razine BiH. Ona uistinu po svome sadržaju i organizaciji ima razinu europske manifestacije. O tome najbolje svjedoči organiziranje ove manifestacije u proteklih 18 godine, veliki broj pokrovitelja i sudionika ovoga događaja. Sve to skupa je jedan veliki pokazatelj kako smo mi postali jedan sastavni i neizostavni dio europske kulture i svakog drugog segmenta života i da nam je zapravo mjesto u jednoj takvom zajednici zemalja EU”, kazala je Krišto, proglasivši otvorenim “Mostarsko proljeće 2016.”.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić je naglasila kako je prije sedam godina manifestacija Mostarski proljeće – Dani Matice Hrvatske Mostar postala ponosni član Saveza europskih festivala. Ove godine, kako je naglasila, u razdoblju od 11. travnja sve do 2. lipnja 2016. godine će opravdati povjerenje i na svoju punoljetnost pokazati snagu umjetnosti.

mostarsko proljece2

Prezentni pokazatelj umjetničkog stvaralaštva nedvojbeno je “Zaboravljena zbirka iz fundusa Kosače”, koja je djelima velikana likovne umjetnosti koji su na neki način vezani za Mostar kroz proteklo stoljeće pokazala pravu raskoš kulturne baštine.

Povjesničarka umjetnosti i kustosica Danijela Ucović je naglasila kako se radi o obnovljenom likovnom bogatstvu.

“Mostar će pokazati čitavom svijetu kako je bio dio kulturnog kapaciteta, o čemu govori čitav niz umjetnina koje su poklonili autori. Ovaj fundus dio je naše kulturno-povijene baštine i na neki način nam pokazuje kako trebamo djelovati u budućnosti. Materijalni je dokaz kulturne baštine i življenja utkanog u ovaj prostor”, naglasila je Ucović.

“Mostarsko proljeće 2016. – XVIII. Dani Matice Hrvatske”, ove godine slavi svoju punoljetnost i održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH.

U razdoblju od 11. aprila do 2. juna tekuće godine će, u sklopu ove manifestacije, biti upriličeno 30-tak različitih kazališnih, glazbenih, književnih, likovnih i dječijih programa, čime će grad na Neretvi na više od mjesec dan biti središtem kulturnih zbivanja.