Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH

Borovac o dešavanjima u Banjoj Luci: Roditelji imaju pravo znati istinu

davor trg

Okupljanja građana u Banjoj Luci i Sarajevu traju mjesecima i na skupovima nikada nije bilo nereda

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac reagirala je povodom posljednjih dešavanja u Banjoj Luci gdje su građani izašli da daju podršku pokretu “Pravda za Davida”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Osuđujem nasilje nad građanima koji su se mirno okupili uz porodicu Dragičević, kao i njihovo privođenje. Okupljanja građana u Banjoj Luci i Sarajevu traju mjesecima i na skupovima nikada nije bilo nereda. Analizirajući dešavanja koja traju mjesecima, očigledno je da se građani mirno okupljaju kako bi porodicama Dragičević u Banja Luci i Memić u Sarajevu dali snagu i podršku u traganju za istinom. Roditelji stradalih mladića imaju pravo znati istinu i smatram da nadležne institucije trebaju što prije okončati istražne radnje, jer je to jedini način rješavanja agonije u kojoj se nalaze porodice Dragičević i Memić”, istakla je Borovac.

Borovac je podsjetila da su sve institucije vlasti u Bosni i Hercegovini dužne poštovati prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama kako bi porodice Dragičević i Memić saznale istinu o tragičnom stradanju njihove djece.

Poštivanje zagarantovanih prava i sloboda je jedini način za postizanje demokratskih standarda kao i punih prava i sloboda svih građana Bosne i Hercegovine.