Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borovac planira do kraja mandata okončati priču o povratku

semiha-borovac1

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) Semiha Borovac je danas u Mostaru rekla kako do kraja svog mandata planira okončati priču o povratku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nama je želja da sve ono što se nije uspjelo obnoviti ili izgraditi uključimo u projekte koji će se odvijati kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Da bi se okončao povratak potrebno je finansijski obezbjediti oko 900 miliona KM, a Ministarstvo je do sada obezbjedilo oko 540 miliona. Trenutno vodimo nekoliko projekata. To su regionalni stambeni fond, zatvaranje kolektivnih centara, IPA projekti, Saudijski fond i OPEK fond”, kazala je ministrica Borovac prije sastanka s ombudsmanom za ljudska prava u Mostaru i predstavnicima nevladinih organizacija na kojem će razgovarati o ključnim problemima koji koče povratak izbjeglica u Mostar.

Na sastanku “Prepreke održivom povratku u Grad Mostaru” sa ministricom Borovac sastali su se i predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u BiH, te Udruženja za povratak Srba u Mostar, Udruženja Moj dom, predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Dubravske visoravni, kao i Ureda Vaša prava u Mostaru te predstavnici Regionalne kancelarije OSCE-a u Mostaru.

Kočnica za povratak, kako je kazala ministrica Borovac u Mostaru, ali i ostalim djelovima zemlje je mnogo, a među njima su prvenstveno procedura i spora adminitracija koja se mora hitno mijenjati.

“Ove stvari trebaju se pojednostaviti. Kada su u pitanju donatori, treba imati razumijevanja, jer oni sada imaju stroge uslove u pogledu trošenja finansijskih sredstava, a posebno kada se radi o kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj kao i drugih fondova”, rekla je ministrica Borovac.

Ona pak vjeruje da će nakon četiri godine marljivog rada moći reći da se BiH bavila Aneksom 7, povratkom imovine i obnovom porušenog.

Tokom svoje prve službene posjete gradu na Neretvi ministrica Borovac je posjetila Izbjegličko-prihvatni i readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara te romsko naselje na Bišća Polju gdje su za romsku populaciju izgrađene 24 stambene jedinice.

U BiH još uvijek 100 hiljada osoba očekuje povratak u svoje prijeratne domove.