BiH

Borovac planira do kraja mandata okončati priču o povratku

18/05/2015

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) Semiha Borovac je danas u Mostaru rekla kako do kraja svog mandata planira okončati priču o povratku, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nama je želja da sve ono što se nije uspjelo obnoviti ili izgraditi uključimo u projekte koji će se odvijati kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Da bi se okončao povratak potrebno je finansijski obezbjediti oko 900 miliona KM, a Ministarstvo je do sada obezbjedilo oko 540 miliona. Trenutno vodimo nekoliko projekata. To su regionalni stambeni fond, zatvaranje kolektivnih centara, IPA projekti, Saudijski fond i OPEK fond”, kazala je ministrica Borovac prije sastanka s ombudsmanom za ljudska prava u Mostaru i predstavnicima nevladinih organizacija na kojem će razgovarati o ključnim problemima koji koče povratak izbjeglica u Mostar.

Na sastanku “Prepreke održivom povratku u Grad Mostaru” sa ministricom Borovac sastali su se i predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u BiH, te Udruženja za povratak Srba u Mostar, Udruženja Moj dom, predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja Dubravske visoravni, kao i Ureda Vaša prava u Mostaru te predstavnici Regionalne kancelarije OSCE-a u Mostaru.

Kočnica za povratak, kako je kazala ministrica Borovac u Mostaru, ali i ostalim djelovima zemlje je mnogo, a među njima su prvenstveno procedura i spora adminitracija koja se mora hitno mijenjati.

“Ove stvari trebaju se pojednostaviti. Kada su u pitanju donatori, treba imati razumijevanja, jer oni sada imaju stroge uslove u pogledu trošenja finansijskih sredstava, a posebno kada se radi o kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj kao i drugih fondova”, rekla je ministrica Borovac.

Ona pak vjeruje da će nakon četiri godine marljivog rada moći reći da se BiH bavila Aneksom 7, povratkom imovine i obnovom porušenog.

Tokom svoje prve službene posjete gradu na Neretvi ministrica Borovac je posjetila Izbjegličko-prihvatni i readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara te romsko naselje na Bišća Polju gdje su za romsku populaciju izgrađene 24 stambene jedinice.

U BiH još uvijek 100 hiljada osoba očekuje povratak u svoje prijeratne domove.

Komentari

1 Comment

  1. sarajevsky

    18/05/2015 at 17:31

    Sjećam se ove ubleharke dok je bila prvi građanin Sarajeva, klasična stranačka figurica, žena koju koriste kao ikebanu u smislu "zatupljenosti žena", koja slijepo sluša Izetbegovića i GO SDA.Nema ona niti moći, niti utjecaja da radi ovaj posao. Povratak u tom smislu predstavlja iluziju, jer ga neće nikada ni biti u većem obimu, posebno u Hercegovini koja je etnički potpuno pocijepana. Na administraciju, posebno neko plitak kao ona, ne može utjecati jer to reguliše isključivo HDZ BiH, gdje imaju apsolutnu vlast u mostarskom kraju,a mostarskim HDZ -om vladaju šovinisti koji patološki mrze Srbe, dok su Bošnjake zgurali u tri mahale i pustili ih da se fino glođu oko sitnih talova. I SDA Mostara je šovinistička, okrenuta propagiranju Turske i stalnom kritikovanju hrvata kao "glavnih krivaca za sve". Hercegovački mudro, SDA prvaci ipak pred kamerama govore uljudno, dok su na terenu isti kao i HDZ.Prava slika nacionalizma.

    Ova do ministrice je nakaza zvana Merhunisa Komarica-Zukić, papanka uvijek pod teškim zlatom, nakitom i đerdanima, u skupim haljinama, i koja već 20 godina "predstavlja" izbjeglice u federalnom dijelu BiH!!! Primjer Nušićeve ufurane "gospođe" ruralnog porijekla, opsjednute ukrasima. Bolesna činjenica je da je ta žena kao izbjeglica postala bogatija nego prije, i to ne radeći kao radnica ili biznismenka, već živeći na raznim budžetima kao i ona srebrenička ispičutura ženturača Munira Subašić koja je pred kamerama izjavila da mjesečno prima 3.000 KM ,i živi u viletini u Vogošći. Fuj!!!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.