Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zvaničnici EU

Borrell i Varhelyi: Zajednička nam je dužnost nikada ne zaboraviti genocid u Srebrenici

Weekly meeting of the von der Leyen Commission
Olivér Várhelyi and Josep Borrell Fontelles

Visoki komesar EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi uputili su zajedničku izjavu povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Evropa nije zaboravila svoju odgovornost jer nije spriječila genocid u Srebrenici, budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji (EU), poruka je čelnika EU-a povodom godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Visoki komesar EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi uputili su zajedničku izjavu povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Zajednička nam je dužnost nikada ne zaboraviti genocid u Srebrenici”, navedeno je u izjavi, te naglašeno kako se sjećaju žrtava i dijele bol preživjelih.

“Evropa nije zaboravila svoju odgovornost jer nije spriječila genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj povijesti kontinenta”, dodali su Borrell i Varhelyi.

Naglašavajući da počinitelji genocida ne bi trebali ostati nekažnjeni, čelnici EU-a poručili su da “politički lideri Zapadnog Balkana trebaju biti primjer tako što će prihvatiti činjenice, s poštavanjem se sjećati žrtava i podržavati dogovor koji će uključivati suočenje s mržnjom koja je dovela do genocida”.

Konstatovano je da je EU projekt koji ima za cilj prevladavanje tragedija prošlosti, te da je u ovom projektu i budućnost Bosne i Hercegovine.