BiH

Visoki predstavnik EU

Borrell potvrdio: BiH se uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije

02/03/2022
Foto: Pixsell

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim merama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim merama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Prvi paket sankcija stupio je na snagu 23. februara, nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije, Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a pre početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije su uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Također, BiH se uskladila i sa odlukom EU od 25. februara.

Te sankcije obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.