Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borrell potvrdio: BiH se uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije

EU proširio sankcije protiv Bjelorusije
(211115) -- BRUSSELS, Nov. 15, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. Foreign ministers of the European Union (EU) have agreed on new sanctions against Belarus over the migrant crisis, the bloc's top diplomat Josep Borrell said on Monday. (Xinhua/Zheng Huansong)

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim merama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim merama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Prvi paket sankcija stupio je na snagu 23. februara, nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije, Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a pre početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije su uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su pridonijeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Također, BiH se uskladila i sa odlukom EU od 25. februara.

Te sankcije obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.