Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

visoki predstavnik EU

Borrell: Srebrenica ostaje dubok ožiljak u istoriji Evrope

Josep Borrell
Foto: Evropski parlament
Josep Borrell

– U Bosni i Hercegovini i cijelom regionu i dalje je prisutna zabrinjavajuća tendencija negiranja. Bilo kakvo negiranje genocida je šamar pravdi i prepreka pomirenju. Stav Evropske unije je jasan – nema mjesta negiranju genocida, historijskom revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca u društvima koja cijene istinu i pravdu – napisao je Borrell

U julu 1995. ispisano je jedno od najmračnijih poglavlja moderne evropske istorije. Preko 8.300 dječaka i muškaraca sistematski je ubijeno i pokopano u masovne grobnice u brdima oko Srebrenice. Danas, 29 godina kasnije, 14 od tih žrtava, koje su tek nedavno identifikovane, naći će svoj smiraj u Memorijalnom centru i mezarju Srebrenica-Potočari. Za njihove porodice i najmilije, konačno je završen dug i bolan period neizvjesnosti – napisao je u kolumni visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell.

On je naglasio da Srebrenica ostaje dubok ožiljak u istoriji Evrope.

– Neuspjeh da se spriječi ovaj genocid je teret koji i dalje nosimo. I Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde nesporno su utvrdili da je ovaj zločin genocid. Obećali smo da nikada nećemo zaboraviti – niti žrtve, niti trajnu bol njihovih porodica i najmilijih. Njihovo sjećanje nas tjera da svaki dan radimo kako bismo osigurali da se istorija ne ponovi, u svijetu u kojem se mir čini sve krhkijim – poručio je Borrell.

Zabrinjavajuća tendencija negiranja genocida

Istakao je da je svojom odlukom o proglašavanju 11. jula za Međunarodni dan razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., Generalna skupština Ujedinjenih nacija dodatno istakla značaj ove tragedije i van evropskog kontinenta.

– Međutim, u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu i dalje je prisutna zabrinjavajuća tendencija negiranja. Bilo kakvo negiranje genocida je šamar pravdi i prepreka pomirenju. Stav Evropske unije je jasan – nema mjesta negiranju genocida, historijskom revizionizmu ili veličanju ratnih zločinaca u društvima koja cijene istinu i pravdu – napisao je Borrell.

Prema njegovim riječima, pomirenje je odgovornost svih.

– Pomirenje nije apstraktan cilj, već mora postati svakodnevna praksa sveprisutna u politici, obrazovanju i svakoj drugoj sferi svakodnevnice. Uloga političkih lidera u regionu je, iznad svega, da odbace retoriku podjela i aktivno promovišu pomirenje, što, opet, iziskuje uvažavanje istorijskih činjenica, pijetet prema žrtvama i njegovanje kulture mira i saradnje – poručio je.

Sama EU je zamišljena da donese mir i pomirenje

Podsjetio je da su lideri zemalja članica EU-a u martu donijeli odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

– Početak ovog puta ka članstvu vraća nadu u političku stabilnost, ekonomski rast i bolju budućnost za građane u BiH. Naglašava opredijeljenost EU da podrži Bosnu i Hercegovinu u uspostavljanju funkcionalne demokratske države i društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Pokazali smo da je to moguće. Naime, i sama EU je zamišljena da donese mir i pomirenje na evropskom kontinentu, dugo podijeljenom krvavim bratoubilačkim ratovima. To ne bi bilo moguće bez prihvatanja utvrđenih istorijskih činjenica i posvećenosti izgradnji institucija koje će osigurati trajni mir – smatra Borrell.

Naglasio je da je genocid u Srebrenici bolan podsjetnik na ono što se može dogoditi kada političke elite oslobađaju i promovišu mržnju.

– Naša je zajednička dužnost osigurati da ovo sjećanje služi kao snažan podsjetnik na posljedice takve mržnje i netolerancije. Naša je zajednička dužnost da osiguramo da se ova zlodjela nikada više ne ponove. Evropska unija stoji uz Bosnu i Hercegovinu u ovom nastojanju, stoji u kolumni visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.