Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Visoki predstavnik EU

Borrell: U Evropi nema mjesta za podijeljenu BiH, spremni smo na sve mjere

Xinhua Headlines: Amid worsening refugee crisis on Poland-Belarus border, calls grow for prompt, responsible solution
(211118) -- BRUSSELS, Nov. 18, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. (Xinhua/Zheng Huansong)

“Spremni smo na sve mjere i instrumente koje situacija zatraži to uključuje finansijsku pomoć i restriktivne mjere, no te su mjere posljednje. Nadamo se u dogovor između strana kako bi se mogli održati izbori”, kazao je Borrell

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell obratio se medijima nakon sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova Evropske Unije te između ostalog govorio o situaciji u BiH.

“Kada se radi o BiH razgoavril smo o tome kako očuvati jedinstvo zemlje, špozivamo političke lidere da osiguraju puno funkcioniranje Ustava BiH. U Evropi nema mjesta za podijeljenu BiH. Ministri izražavaju punu podršku visokom predstavniku i ALTEA-i i specijalnom predstavniku EU u naporima da olakšaju to posredovanja kao i posebni predstavnik SAD koji pokušavaju da provedu izbornu reformu i amandmane na Ustav koji bi mogli popraviti funkcionisanje država.

Spremni smo na sve mjere i instrumente koje situacija zatraži to uključuje finansijsku pomoć i restriktivne mjere, no te su mjere posljednje. Nadamo se u dogovor između strana kako bi se mogli održati izbori”, kazao je između ostalog Borrell.

Očekivalo se da će se na današnjoj sjednici raspravljati i o sankcijama Miloradu Dodiku ali kako javlja N1, preovladalo je mišljenje da za to nije vrijeme. Najviše se, naime, govorilo o izmjeni izbornog zakona.