Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanac koji je vladao svjetskim modnim pistama sada živi s princezom na dvoru

BiH

Adnan Taletović (7)

Život Adnana Taletovića, najuspješnijeg Bosanca iz modnog svijeta, mogao bi poslužiti kao scenarij za dobar pustolovni film. Ovaj rođeni Brčak, sin je majke Ešefe i oca Vezira Taletovića, koji su rođeni u Vučkovcima, selu nedaleko od Gradačca i u istočnoj Bosni, odnedavno živi u Maroku u dvorcu kralja Mohameda VI, sa svojom životnom saputnicom, princezom Lallom Hasnom, najmlađom kćerkom pokojnog kralja Hasana II, piše Slobodna Bosna.

Taletović je odrastao i školovao se u Rijeci. Sa dvadeset i tri godine, 1990., odlazi u Pariz, gdje nastavlja karijeru manekena, koju je još u toku srednje škole započeo u Rijeci. Vrlo brzo stiče poznanstva koja su mu pomogla da ostvari veliku karijeru.

– Mnogo mi je pomogao Karl Lagerfeld, kralj visoke mode. Mračni, homoseksualni tipovi, koji su mislili da mogu ostvariti svoje nastrane ideje, nakon prijeteljstva sa Lagerfeldom, najednom su nestali iz moje blizine, kazao je za Slobodnu Bosnu Taletović prije petnaest godina.

Lalla Hasna

Lalla Hasna

Nakon šest godina provedenih u “Gradu svjetlosti”, seli se u Los Angeles gdje upisuje glumu na tamošnjoj Akademiji za pozorište i film.

Njegove emotivne veze sa najljepšim ženama svijeta uvijek su bili u centru pažnje. Tako je bilo i sa Adnanovom vezom sa čuvenim britanskim top-modelom Naomi Campbell, sa kojom se razišao zbog njene ludosti.

– Ja lud, ona još luđa, pa to nije išlo, objašnjavao je Adnan.

Početkom 2000. bio je u emotivnoj vezi za hrvatskom pop zvijezdom Severinom, sa kojom je snimio spot za njenu pjesmu “Da si moj”… No, ni ta ljubav nije dugo potrajala.

Adnan je pozirao za naslovnice najvećih modnih časopisa, snimao sapunice u Los Angelesu. Radio je za najpoznatija imena iz svijeta mode, kao što su Karl Lagerfeld, Valentino, Yves Saint Laurent, Versace, Moschino, Gucci, Ferre, Thierry Mugler i mnogi drugi.

Živio je u Rimu, Milanu, Londonu, New Yorku i Hong Kongu. Glumio je i u jednom kineskom kung-fu filmu, a u Istanbulu je prije trinaest godina proglašen najboljim modelom svijeta, dok mu je u Pekingu pripala titula svjetskog Mistera fotogeničnosti.