Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosanci ocjenjuju zdravstveno stanje morskih pasa u najvećem akvarijumu svijeta

morski psi2

Bosanskohercegovački stručnjak za morske pse Andrej Gajić i njegov prijatelj Dino Begić radili su na analizi zdravstvenog stanja ajkula i raža u najvećem akvariju na svijetu SeaLife u Istanbulu, uz podršku kolega iz nekoliko drugih zemlja.

Gajić i Begić, koji su dio međunarodnog društva za zaštitu morskih pasa Sharklab International sa Malte (EU) rekli su za novinsku agenciju Patria da je ovo veliko priznanje za Bosnu i Hercegovinu i njene stučnjake, uzme li se u obzir da im je najveći akvarij na svijetu ukazao tako veliko povjerenje.

morski psi

SeaLife u Istanbulu godišnje posjete milioni turista, koji uživaju u morskim psima, ražama, i drugim morskim životinjama. Osim u Istanbulu, svoje akvarije imaju i u drugim gradovima širom svijeta.

– SeaLife se trudi da su njihova umjetna staništa vrlo slična onim prirodnim, u kojima morski organizmi obitavaju. Zbog toga i stručnjaci imaju obavezu stalno pratiti zdravstveno stanje morskih organizama kako bi na vrijeme otkrili eventualno oboljenje – rekao je Gajić za NAP dodajući da su u SeaLife pratili ponašanje životinja ali i ronili sa velikim morskim psima i skupljali odbačene uzorke dentalne garniture.

Gajić i ekipa osim u Istanbulu vršili su istraživanja i snimanja diverziteta Egejskog mora, na lokalitetu İbrice Köyü İbrice Liman Keşan. Ekspedicija je završila plovidbom duž Mramornog mora.

Gajić objašnjava za NAP da se određeni broj morskih pasa nalazi na rubu izumiranja te da je njihovo očuvanje krucijalno za održavanje stabilne ravnoteže u morskim ekosistemima. Akvarijumi poput SeaLife upravo zbog toga imaju veliku ulogu u očuvanju morskih pasa i drugih morskih životinja.

morski psi1

– Pored edukacione svrhe za šire javne mase, veliki broj akvarijuma diljem svijeta u svojim redovnim aktivnostima ima program revitalizacije pojedinih morskih životinja, te je adekvatno držanje takvih životnja u zatočeništvu od velikog značaja – kaže Gajić. Dodaje da, kada je riječ o morskim psima, većinu njih je iznimno kompleksno držati u zatočeništvu jer je umjetno stanište potrebno skoro u potpunosti optimizirati sa prirodnim staništem ali im obezbijediti i interakciju sa ostalim organizmima, što ponekad i nije tako jednostavno, piše Patria.