Naučna fantastika

Bosanci u svemiru: Smijemo istraživati Mjesec, ali ne možemo postavljati vojne baze

space

Predlagač ovog dokumenta je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH

Na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH nalaze se 32 tačke ali jedna od njih posebno privlači pažnju.
Riječ je o Nacrtu osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Sporazumu o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

Predlagač ovog dokumenta je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, a svemirom se bavimo u trenutku kada BiH nije sposobna ni da formira novu vlast nakon prošlogodišnjih izbora, piše portal Srpskainfo.

Praksa Vijeća ministara BiH je da se materijali ne daju na uvid prije nego što budu usvojeni. Međutim, pomenuti dokument, koga kolokvijalno još nazivaju Sporazum o svemiru, poznat je javnosti. Riječ je o jednom od temelja međunarodnog svemirskog prava u okviru Ujedinjenih nacija.

Povod za njegovo sklapanje šezdesetih godina prošlog vijeka bilo je razvijanje umjetnih satelita, koji su se potencijalno mogli naoružati nuklearnim oružjem.

Osnovna načela Sporazuma su istraživanje svemira za dobrobit čovječanstva i u interesu svih zemalja, sve države imaju pravo na istraživanje i korištenje resursa u svemir, nijedna država ne smije uključiti dio svemira u svoj sastav, ili ga vojno okupirati, države ne smiju postaviti nuklearno oružje ili drugo oružje masovnog uništenja u Zemljinu orbitu, na druga nebeska tijela, ili u svemir.

Takođe, Mjesec i druga nebeska tijela ne smiju se koristiti u vojne svrhe, uključujući ispitivanje oružja i vojne vježbe, astronauti se smatraju poslanicima i predstavnicima čovječanstva u svemiru, države su odgovorne za aktivnosti koje provode u svemiru, bez obzira na to provode li ih vladine ili nevladine organizacije, države snose odgovornost za bilo kakvu štetu koju nanesu predmeti koje postave u svemir, no takvi predmeti ostaju pod njihovom pravnom nadležnošću i u njihovom vlasništvu, a države su dužne izbjegavati kontaminaciju i zagađivanje svemira i nebeskih tijela.

Sporazum je zabranio postavljanje vojnih baza i ispitivanje oružja u Zemljinoj orbiti. Prve zemlje koje su potpisale Sporazum bile su SAD, Velika Britanija i Sovjetski Savez, a stupio je na snagu 1967. godine. Od tada ga je potpisalo više od 100 država.