Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić i Šepić na konferenciji “Sloboda izražavanja i odgovornost medija“

bosic budva

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Senad Šepić učestvuju u radu konferencije pod nazivom “Sloboda izražavanja i odgovornost medija“, koja je, u organizaciji Vijeća Evrope i Skupštine Crne Gore, danas počela u Budvi.

Bosić i Šepić o ovoj temi razgovarali su sa kolegama parlamentarcima iz cijelog regiona, kao i sa predstavnicima Vijeća Evrope i Evropske unije koji učestvuju u radu dvodnevne konferencije.

Tokom ovih susreta, članovi Delegacije PSBiH naglasili su da o ovoj temi žele diskusiju na najvišem nivou s ciljem da se u našoj zemlji popravi stanje u oblasti slobode govora i slobode medija, u kojoj je Bosna i Hercegovina dobila negativnu ocjenu u izvještaju Evropske komisije za prošlu godinu.

Članovi bh. Delegacije upoznali su učesnike konferencije da je Predstavnički dom PSBiH sredinom februara ove godine prihvatio inicijativu poslanika Senada Šepića da Vijeće ministara BiH pripremi cjelovitu informaciju o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, s posebnim naglaskom na napade na novinare.

Mladen Bosić tokom Konferencije “Sloboda izražavanja i odgovornost medija” u Budvi, govorio je o ulozi i zloupotrebama u radu javnih servisa.

Kao veliki problem istakao je “potpunu političku kontrolu i velike zloupotrebe u radu Radio televizije Republike Srpske (RTRS), koja je umjesto servisa svih građana pretvorena u servis vladajuće stranke”.

– Ne postoje diktatorski i autoritativni režimi bez potpune kontrole javnog servisa, a Republika Srpska je jedan od najočiglednih primjera. Umjesto da bude u službi građana koji finansiraju njen rad plaćanjem RTV pretplate, RTRS je palica u rukama vlasti koja služi za obračun sa opozicijom i neistomišljenicima plasiranjem neistina. Određena odgovornost je i na Savjetu Evrope koji nije dao preporuke i propisao pravila kojim bi se regulisao rad i onemogućile zloupotrebe javnih servisa – rekao je Bosić.

Dodao je da treba pronaći efikasan mehanizam koji bi onemogućio vlast da kontroliše uređivačku politiku i zloupotrijebljavlja javni servis i da se bar 30 posto vremena u informativnim emisijama javnog servisa ustupi opoziciji za političko predstavljanje.

Na taj način ‘građani bi mogli čuti i drugu stranu, i imali bi objektivniju sliku o političkoj situaciji u državi’, zaključio je Bosić, saopšteno je iz Kabineta zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladena Bosića, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Osim parlamentaraca, u radu konferencije u Budvi učestvuju i predstavnici Evropske radio – difuzne unije (EBU), Venecijanske komisije, vodećih javnih RTV servisa i privatnih medijskih kuća, predstavnici regulatora, kao i eksperti iz oblasti medija i medijskih sloboda iz zemalja regiona, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.