Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Izjava Milorada Dodika “nediplomatska i glupa”

bosic457

Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas da je „nediplomatska i glupa“ izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika, da će RS dati saglasnost za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ako Njemačka nadoknadi gubitke poljoprivrednicima.

– Njemačka se ponudila da učestvuje u rješavanju tog problema tako što će razmotriti na koji način će kompenzovati one koji budu oštećeni SSP-om. Smatramo da je to trebalo pozdraviti, a ne postaviti kao ultimatum- precizirao je Bosić.

Bosić je u izjavi medijima rekao da, ako Njemačka uradi ono što su njeni predstavnici najavili te ukoliko „ni ovakvi Dodikovi nastupi ne ubijede i Njemačku da se povuče nazad“, vjeruje da postoji način da se dođe do rješenja.

Srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH su rekli, podsjeća, da uvažavaju svaku odluku RS-a o potpisivanju protokola na SSP, jer je to bio dogovor u vezi s mehanizmom koordinacije, da se za svaku odluku traži saglasnost entiteta.

Na najave Dodika da bi referendum o 9.januaru, kao Danu RS-a, koji je osporio Ustavni sud BiH, trebalo organizovati sedam dana prije lokalnih izbora u oktobru, lider SDS-a je rekao da to pitanje Miloradu Dodku „treba, ne zbog rješenja za Dan RS-a, već da poboljša šanse SNSD-a na izborima, jer zna da neće dobro proći na izborima“.

-To je još jedna zloupotreba instituta referenduma, uvjeren je Bosić koji smatra da se za pitanje Dana RS-a treba istrajati na apelaciji Ustavnom sudu BiH te kroz novi zakonski reafirmisati 9.januar kao Dan RS-a.

Ako ni to ne bude dovoljno, spreman je da s drugim strankama podrži referendum, iako je, kaže, već sada jasan stav većine građana o tom pitanju.

Istakao je da vlastima RS-a nedostaje novca u budžetu, jer su već dugo glavni izvori finansiranja nova zaduženja, a odlukom MMF-a bio bi zatvoren taj izvor dobijanja kredita.

-Frapantno je da Vlada RS-a nema nikakvu strategiju kako da izđe iz tog začaranog kruga zaduženja- tvrdi Bosić.