Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Napadnut ustavni poredak BiH

mladen bosic

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić tvrdi da je načinom kako je pokrenut zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije „napadnut ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum“.

-Bakir Izetbegović je s predstavnicima bošnjačkog naroda samostalno donio odluku koja je isključivo u nadležnosti Predsjedništva BiH – kazao je Bosić u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a koji razmatraju informaciju u vezi s revizijom presude.

-To je u neku ruku državni udar na institucije, a najviša bh. institucija je upravo Predsjedništvo BiH – rekao je Bosić, naglasivši „da je bošnjačka politika poslije 20 i više godina definisana samo oko riječi agresija i genocid“.

Postavlja se pitanje, ustvrdio je, šta je Dejtonski sporazum Srbima i RS, odnosno da li Srbi i RS trebaju da brane taj sporazum i šta su njime dobili, podsjetivši da su njime dobili legitimitet postojanja, mehanizme da u bh. institucijama mogu blokirati odluke koje nisu u njenom interesu, ili da i oni idu na polje rušenja sadašnjeg stanja i uređenja BiH.

-Mnogo je onih koji žele da ‘Dejton’ bude srušen, a BiH bude postavljena na nove temelje. Ako smatramo da trebamo sačuvati ‘Dejton’ i kroz njega ovakav statut RS, onda ne treba da učestvujemo u rušenju institucija koje je ‘Dejton’ definisao već da iskoristimo što nam je pruženo – rekao je Bosić.

U parlamentu RS-a u toku je poslanička rasprava o informaciji o reviziji presude, kojoj ne prisustvuju parlamentarci iz Koalicije „Domovina“, jer smatraju da NSRS ne treba da se izjašnjava o ovom čisto pravnom pitanju.