Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Preispitati odluku Ustavnog suda o danu RS-a

BiH

bosic

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić kazao je danas novinarima u Istočnom Sarajevu, u pauzi zasjedanja Predsjedništva stranke, da je na sjednici razmatran poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za učešće na sastanku povodom odluke Ustavnog suda o danu RS-a.

Potvrdio je da je donesen zaključak prema kojem treba podnijeti zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Ocijenio je da Narodna skupština RS-a treba usvojiti novi zakon koji će potvrditi 9. januar kao Dan RS-a, a koji će biti u skladu s nekim odredbama odluke Ustavnog suda BiH.

– Ukoliko to ne bude prihvaćeno kao rješenje od stranaka u Federaciji BiH i Ustavnog suda BiH onda se slažemo da krajem godine treba raspisati referendum o 9. januaru kao Danu RS-a – istaknuo je Bosić.

No, mišljenja je da taj referendum nikako ne treba biti povod za skupljanje stranačkih poena pred lokalne izbore, dodajući da je SDS za pronalazak rješenja koje neće uključivati referendum, ali ako bi bilo potrebe za tim on bi trebao biti održan krajem godine.

Pojasnio je da bi se 27. aprila na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebali naći zakoni vezani za Ustavni sud BiH koje su predložili klubovi poslanika SDS-a i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ali je izrazio očekivanje da oni neće biti prihvaćeni.

– Očekujemo da paralelno s tim Narodna skupština i Vlada RS urade svoj dio posla i pripreme zahtjev za reviziju te donesu novi zakon – stav je Bosića.

Na pres-konferenciji Bosić se osvrnuo i na pitanje objave rezultata popisa stanovništva i domaćinstava, kazavši da se na sve načine pokušava manipulirati ciframa iz popisa, ukazujući na potrebu objave stvarnih podatka.

– Insistiranje po svaku cijenu da se oni koji ne žive u BiH prikažu kao da žive nije održivo. Evidentno je da je popis postao od tehničkog političko pitanje i čini mi se da neće biti ni nađeno rješenje u ovom periodu. To je loše za sve u BiH i imat će posljedice. Bio sam uvjeren da će biti postignut kompromis – kazao je predsjednik SDS-a.

Smatra da se može dogoditi i da svako objavi podatke sa svoje strane čime bi bilo objavljeno više rezultata popisa koje međunarodna zajednica neće priznati što će biti dodatni problem.

Najavio je Bosić i da će u narednim sedmicama biti obavljeni razgovori sa strankama iz Saveza za promjene oko organiziranja protesta protiv aktuelne vlasti u Republici Srpskoj kada bi trebala biti poslana poruka aktuelnim vlastima da trenutno stanje u tom entitetu neodrživo.

– Ovo je poziv vlastima u RS-u da počnu rješavati probleme građana. Stanje je svakim danom sve teže – zaključio je Bosić.