Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić: Presuda Karadžiću je nepravedna i neće doprinijeti pomirenju

mladen bosic – sds

Presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora je nepravedna i neće doprinijeti ni istini ni pomirenju na našim područjima. Haški tribunal nas je još jednom ostavio u uvjerenju da je politički sud. Presude na političkoj osnovi donesenu su svim liderima Srba i iz Srbije i iz RS i iz Hrvatske, poručio je Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Osnovu za svoju tvrdnju Bosić je pronašao u tome što su, prema njegovim riječima, presude na političkom osnovu donošene samo liderima Srba, dok lideri ostalih naroda koji su učestvovali u sukobima nisu osuđeni.

“Žalimo za svim nevinim žrtvama u ratovima devedesetih godina. Ne odnosi se to samo na srpske žrtve, koje su doživjele najmanje pravde u procesima koji su vođeni poslije rata, nego na bošnjačke i hrvatske koje su počinjenje navodno u ime Srba i od predstavnika našeg naroda. Nadam se da se takvi sukobi neće više nikada ponoviti”, kazao je Bosić i nastavio:

“Očekujemo da se u drugostepenom postupku ispravi nepravda jer sve ono, ili većina onoga što smo čuli u optužnici, može se sa izmijenjenim imenima i mjestima ‘prišiti’ svakom drugom lideru učesniku u ratu i lideru Bošnjaka i lideru Hrvata.”

Bosić je, ipak, na kraju svog izlaganja pozvao sve na suzdržanost povodom izricanja presude Karadžiću, kako se tenzije ne bi dalje razvijale u BiH.

“Svi moramo dati doprinos da se stabilizuje situacija kako bi izašli iz okova prošlosti i krenemo u dogovor da napravimo bolje uslove za život”, navodi Bosić.

Lider SDS-a izrazio je očekivanja da će Republika Srpska i Srbija u drugostepenom postupku Karadžiću pomoći barem na način kako je to Hrvatska učinila u slučaju Ante Gotovine i ostalih.