BiH

Bosić: RS treba da objavi rezultate popisa za taj entitet

21/06/2016

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da, ako postoji mogućnost, Republika Srpska treba da objavi rezultate popisa stanovništva za svoju teritoriju.

Tvrdi da u Federaciji BiH nema političke volje da se popis stanovništva u BiH dovede dokraja, a da kod stranaka sa sjedištem u RS-u postoji politička volja da se ne prihvate “lažni podaci“.

Bosić je u obraćanju poslanicima na posebnoj sjednici parlamenta RS-a, rekao da vjeruje da će stranke sa sjedištem u RS-u jednoglasno tako i odlučiti.

Ističući da je uložen ogroman trud i novac u provođenje popisa, “ali da na kraju, izgleda, neće biti nikakvog efekta”, Bosić je ustvrdio da se u takvu situaciju došlo zbog usvajanja loših zakona u proteklim godinama, jer ih je svako tumačio na svoj način.

-Grešaka je bilo i od predstavnika RS-a. Trebalo je više pažnje obratiti na ovaj proces – ocijenio je.

Kada se došlo u sadašnju situaciju, dodao je da su predstavnici skupštine većine na nivou BiH 5. maja ove godine u Predsjedništvu BiH postigli politički dogovor da se odgodi objava rezultata popisa za kraj ove godine zbog nemogućnosti usaglašavanja metodologije.

Potom je 10. maja direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić također to zatražio u dopisu Vijeću ministara BiH, da bi 16. maja bio pozvan u Tužilaštvo BiH, a 18. maja donio odluku o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

-Jasno je da u cijelom ovom procesu stvari nisu išle kako je trebalo i da je postojao jak pravosudni uticaj na donošenje takve odluke – tvrdi Bosić.

Kao njemu nejasna pitanja naveo je to da li Zavod za statistiku RS-a ima pravo na popisni materijal za taj entitet i njegovu objavu, te da li sada učestvuju u pripremi objave popisnih rezultata.

Dodao je da treba vidjeti šta je realno moguće uraditi kako bi se izašlo iz sadašnje situacije i pozvao poslanike Narodne skupštine RS-a da sve što se dogodilo ne koriste u međusobne obračune.

Komentari