Bosić: Sram treba da bude Milorada Dodika

bosic

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas u Banjoj Luci da je izlaznost na referendumu u RS-u o danu tog bh. entiteta od 55 posto mala, s obzirom na to da se procjenjuje da 90 posto smatra da 9. januar treba biti Dan RS-a te da je za to odgovoran Milorad Dodik koji je insistirao da se referendum održi sedam dana prije lokalnih izbora.

Na malu izlaznost su, tvrdi, uticale i Dodikove izjave da se radi “o običnoj anketi”, čime je poslao građanima poruku da se radi o predizbornoj manipulaciji.

Bosić je na konferenciji za novinare u Banoj Luci rekao da je očigledno da bez SDS-a i drugih stranaka Saveza za promjene referendum u RS-u ne bi uspio, i da su ga oni “spasili”, odnosno bez entitetske opozicije koja je podržala referendum, ne bi bilo više od 50 posto građana koji su izašli na referendum s pravom glasa da bi bio punovažan.

Kritikovao je jučerašnje izjave predsjednika RS-a na Palama “da treba da bude sram svakog Srbina koji jučer nije glasao na referendumu”.

– Sram treba da bude Milorada Dodika, jer kao predsjednik RS-a na taj način tretira 45 posto građana koji nisu izašli na referendum, a to je njihovo građansko pravo. Dodikovo bahato ponašanje je još jedan dokaz da se radi o čovjeku koji razbija jedinstvo u RS-u – rekao je.

Referendum je, kaže, održan, ali to nije kraj priče.

– Nastavlja se opasna igra koju igraju Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, jer se radi o uvođenju BiH u ustavnu krizu. Ustavni sud BiH je sam sebi pucao u nogu, jer je veliki broj njegovih odluka koje nisu provedene i na taj način su diskvalifikovali sami sebe – rekao je lider SDS-a.

Tvrdnje da je RS ovim referendumom prekršila Dejtonski sporazum, ukazuju, kaže, na situaciju koja bi mogla ići naruku onima koji žele da “raspakuju taj sporazum, odnosno da se pravi novo uređenje BiH, a da krivac za to bude RS”.

– Sada će doći do izražaja i upozorenja iz Srbije, kada su njihovi zvaničnici rekli da ne mogu da podrže referendum. Očekujem razno-razne rasplete, koji potencijalno mogu biti opasni po RS – kazao je Bosić.

Dodika pita i šta sad, nakon referenduma, jer se do izmjene Zakona o praznicima moglo doći i bez tog izjašnjavanja građana.

Bosić je rekao da je zabrinut za situaciju i moguće dalje zaoštravanje stanja u BiH.

Protiv je ekstremnih koraka ili sankcija i hapšenja, jer to nisu uradili ni za druge neprovedene odluke Ustavnog suda BiH, za Mostar i druge.

– Dodik bi možda i želio da do toga dođe, jer bi ga amnestiralo od nekih drugih stvari – rekao je predsjednik SDS-a.