BiH

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI

Bosić: Svi građani u BiH ugroženi, osim malog broja elita

01/07/2021

Komentarišući slovenačko preuzimanje predsjedavanja Vijećem EU, Bosić je rekao da je uvjeren da Slovenija ima dobre namjere prema regionu i BiH

Delegat Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) rekao je danas novinarima u BiH da vlast ne donosi nikakve odluke osim što prebacuje odgovornost sa jednog nivoa na drugi.

Govoreći o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, Bosić je istakao da je to pitanje u nadležnosti entiteta, ali da su na niovu BiH carine i druge zaštitne mjere kao što je fitosanitarna inspekcija.

– Treba da se prestane manipulisati sa poljoprivrednim proizvođačima ko je odgovoran za njihovu situaciju. Svi su odgovorni, pa čak jednim dijelom i opozicija ali to, kao i mnoga druga pitanja, mora da se otvori na parlamentima, za šta ne postoje uslovi i politička volja – rekao je Bosić.

Činjenica je, kaže on, da su svi građani u BiH ugroženi, osim malog broja elita čije je bogatstvo sve veće.

“Lokalni politički igrači treba da shvate da moraju napraviti pomak u smislu promjena i da naprave kakav-takav dogovor”, kazao je Bosić.

Komentarišući slovenačko preuzimanje predsjedavanja Vijećem EU, Bosić je rekao da je uvjeren da Slovenija ima dobre namjere prema regionu i BiH.

– To što Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetu EU je šansa, ne samo za BiH, nego i ostale zemlje regiona da naprave korak naprijed. Naš problem je što u svemu vidimo neprijateljstvo i što funkcionišemo na bazi odbrane od nekog ko nas napada. Morali bi okrenuti psihologiju politike u smislu da više nije rat nego da tražimo prijatelje i napravimo prvi korak naprijed – rekao je Bosić.

Što se tiče non-pejper, Bosić je naveo da je to “misteriozna priča” s obzirom da niko nije preuzeo odgovornost da je njegov autor, čime je očigledno da je to priča koja je spinovana na račun nekih starih politika.

“Čitava priča o non-pejperu je da je nekome u tom trenutku zatrebala kriza i kada se malo bolje pogleda vidi se da je mnogo nerealnih stvari koje se spominju”, naveo je Bosić.

Kada je u pitanju dolazak američkog diplomate Matthewa Palmera u BiH, Bosić kaže da ostaje da se vidi da li riječ već viđenim protokolarnim razgovorima ili američki zvaničnik ima drugu politiku u rukavu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.