BiH

Zastupnički dom Parlamenta FBiH

Bošković: Imamo spremne i ruke i zahtjev, imamo i prijedlog Srbina

15/07/2019

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović

Prijedlog za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz reda srpskog naroda primila je Komisija za izbor i imenovanje ovog doma, o čemu će se očitovati zastupnici na sutrašnjoj vanrednoj sjednici doma.

Potvrdio je to medijima predsjednik Komisije Mladen Bošković navodeći da ne može otkrivati ime prije sutrašnjeg zasjedanja.

– Najvažnije je da ovaj izbor bude po Ustavu i našem Poslovniku, kao i da dobije dovoljan broj ruku da postane dopredsjedavajući Zastupničkog doma – istakao je Bošković, koji je iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predložen za dopredsjedavajućeg doma iz reda hrvatskog naroda.

>>>>> Hrvat će biti izabran kao Srbin u vodstvo Parlamenta FBiH?!

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović.

– Mislim da je sazrelo vrijeme, a i takav je dopis upućen u parlamentarnu proceduru gdje su stranke SDA, HDZ BiH, HNS, DF, SBB i nezavisna grupa potpisali zahtjev za razrješene dosadašnjeg predsjedavajućeg, a imenovanje novog predsjedavajućeg i dvojice dopredsjedavajućih kako to propisuje i Poslovnik o radu Zastupničkog doma. Dakle, sazreli su uslovi koje ćemo sutra u potpunosti definisati i uputiti u parlamentarnu proceduru, to jest zahtjev za razrješenje Elvira Karajbića (SDP BiH) i imenovanje predsjedavajućeg i dvojice dopredsjedavajućih. Mislim da imamo spremne i ruke i zahtjev i sve da to sutra provedemo kako je i zapisano u dnevnom redu vanredne sjednice Zastupničkog doma – kazao je Bošković.

Na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma sutra će biti razmatrano, osim izbora rukovodstva, i predloženi zakon o demobilisanim borcima, kao i rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.