Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

25. novembar

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti

zastava-bih

Značaj zasjedanja u Mrkonjić Gradu leži u činjenici da je njegovim odlukama, prvi put od 1463. godine, kada je pala pod upravu Osmanske imperije, Bosna i Hercegovina obnovila državnost

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održanog u Mrkonjić Gradu 1943. godine.

Prije tačno 76 godina, Vijećnici ZAVNOBIH-a, njih ukupno 247 iz svih dijelova zemlje, usvojili su Rezoluciju o osnivanju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima Bosne i Hercegovine u kojima je rečeno da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država, ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i muslimanska i hrvatska, zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost Muslimana, Srba i Hrvata, ali i svih ostalih naroda koji u njoj žive.

Za predsjednika Prezidija izabran je bijeljinski ljekar Vojislav Kecmanović, a njegovi potpredsjednici bili su Avdo Humo, Aleksandar Preka i Đuro Pucar Stari. Za sekretara je izabran Hasan Brkić.

Značaj zasjedanja u Mrkonjić Gradu leži u činjenici da je njegovim odlukama, prvi put od 1463. godine, kada je pala pod upravu Osmanske imperije, Bosna i Hercegovina obnovila državnost. Zahvaljući tome, u sastav buduće Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) ušla je kao jedna od šest republika, ravnopravna ostalima.

Narodno okupljanje na Bobovcu

Povodom obilježavanja 25. novembra nekoliko nevladinih organizacija danas će organizovati narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovac.

Riječ je o BZK “Preporod”, Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskom narodnom vijeću, MDD “Merhamet”, Srpskom građanskom vijeću-pokret za ravnopravnost, Udruzi organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo i Asocijaciji nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Već četvrtu godinu nevladine organizacije organizuju tu svečanost, a cilj je da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korijeni bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.