Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilne padavine

Izlila rijeka Bosna, vanredno u gornjem slivu. Na brojnim dionicama saobraćaj otežan

l_a95e6b113f43e5436de6b64ca5d9a21a

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je da je trenutno vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 16. januara 2023.

Pomoćnik direktora Uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Mirsad Medić ocijenio je da je situacija u vezi vodostaja rijeka bolja u odnosu na sinoć. Tvrdi da se rijeka Bosna izlila na dva mjesta, u Butilama i Ilijašu i da ne predstavlja problem za stambene i poljoprivredne objekte.

Također kaže da su imali problem u Pazariću, gdje su se izlili potoci Zujevina i Kradenik, koji su načinili štetu na stambenim i pomoćnim objektima.

Medić je dodao da se izlio i Rakovički Potok koji je napravio štetu na poljoprivrednom dobru, ali da se u ulici Kovačeva izlila i kanalizacija.

Istakao je da nivo vode na brani Bogatići u općini Trnovo iznosi 240 centimetara, te da su tokom noći postavljali klapne.

Medić kaže da je Federalni hidrometeorološki zavod saopćio da će i dalje biti padavina te je poručio da su sve službe civilne zaštite na terenu.

Apelovao je na sve građane i općinske službe civilne zaštite da poduzmu mjere iz nadležnosti kada je u pitanju Zakon o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva Bosne

Agencija za vodno područje rijeke Save objavila je da je trenutno vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 16. januara 2023.

Na hidrološkim stanicama HS Ilidža na rijeci Željeznici, HS Reljevo na rijeci Bosni, HS Doglodi na rijeci Dobrinji, HS Blažuj na rijeci Zujevini, HS Vodoprivreda na rijeci Miljacki, bilježi se stagnacija i opadanje vodostaja.

Dostignuti su nivoi za početak obavještavanja na stanicama HS Ilidža i HS Reljevo.

Uslijed visokih vodostaja, došlo je do plavljenja poljoprivrednih površina na desnoj obali rijeke Bosne, na lokalitetu Rajlovac.

S obzirom na to da je smanjen intenzitet padavina, tokom dana očekuje se opadanje vodostaja na HS Ilidža i HS Reljevo.

Nove padavine prognozirane za večernje sate mogle bi usporiti tendenciju opadanja vodostaja.

Danas i sutra očekuje se porast vodostaja na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem toku rijeke Bosne. Na ostalim slivovima na vodnom području rijeke Save u FBiH hidrološko stanje je stabilno.

Na brojnim dionicama otežan saobraćaj

Na magistralnom putu Nevesinje-Gacko u mjestima Rilja i Fojnica zbog izlijevanja rijeke Zalomke obustavljen je saobraćaj.

Na regionalnom putu Konjic-Glavatičevo saobraćanje je otežano zbog vode na kolovozu na dionici od Orašja do hotela Garden City, a kod mjesta Vrabač zbog odrona (u toku je čišćenje).

Na dionici Donja Jablanica-Salakovac upozorava se na veliku količinu vode na kolovozu, kao i na moguću pojavu „vodenog klina“(„aquaplaning“), te se savjetuje sporija vožnja.

U ostalim krajevima kolovoz je pretežno mokar, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na mjestimično jak vjetar.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.