BiH

Džavid Aličić

Bosna se vraća u korito, vodostaj niži za oko 60 cm

07/11/2021

Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete - kaže Aličić

Vodostaj rijeke Bosne u općinama nizvodno od Zenice jutros je niži za oko 60-ak centimetara u odnosu na ranija mjerenja te više ne prijeti da pričini štete- kazao je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

– Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće.

Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete – kaže Aličić.

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada. Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u općini Doboj-Jug.

– Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u „špicu“. S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete- napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Tek predstoji formiranje komisija koje će, najavljuje, obići poplavljena područja i objekte te sačiniti izvještaje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.