Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosna Sema negira navode objavljene u bh. medijima

BiH

bosna sema

Bosna Sema obrazovne institucije reagovale su na tekst “Ideolozi 15 škola, vrtića i fakulteta u BiH povezani s terorizmom” koji je portal Fokus objavio 17. januara ove godine.

I pored toga što pomenuti tekst nije naše autorsko djelo, nego potpuno drugog medija koji je naveden kao izvor, prenosimo demant Bosna Seme u cjelini:

“Obraćamo vam se povodom objavljenog teksta na portalu www.fokus.ba sa naslovom : „Ideolozi 15 škola, vrtića i fakulteta u BiH povezani s terorizmom “ u skladu sa objavljenim tekstom imamo potrebu pismeno se obratiti redakciji te naglasiti činjenice koje su u direktnoj suprotnosti sa iznesenim neistinama koje su objavljene u sastavu vašeg teksta.

Naime, Bosna Sema obrazovne institucije, u Bosni i Hercegovini institucionalno djeluju više od dvadeset godina i tokom tog dugog perioda smo u potpunosti predani institucionalnom razvoju obrazovanja, nauke i sporta ali i ulaganju u direktni odgojno obrazovni proces.

Rezultati našeg rada i djelovanja su vidljivi te se možemo pohvaliti radom, trudom i zalaganjem naših učenica i učenika koji dolaze iz 39 zemalja svijeta a koji su ponosno predstavljali Bosnu i Hercegovinu na više od 100 međunarodnih takmičenja te postali ponosni osvajači 240 medalja koje su donijeli u Bosnu i Hercegovinu sa međunarodnih takmičenja primarno iz segmenta natjecanja iz matematike, fizike i informatike.

Sa posebnim ponosom ističemo da su naše učenice i učenici osvajači kantonalnih, federalnih i državnih takmičenja iz ovih oblasti što govori da smo u potpunosti škola osnovana u Bosni i Hercegovini i iz Bosne i Hercegovine te da radimo po zakonima i pravilnicima propisanim u Bosni i Hercegovini.

Kada govorimo o konkretnom slučaju tragično preminulog Mahira Rakovca, koji već šest mjeseci nije naš učenik, bili smo iznenađeni tragičnim dešavanjima ali i brzim razvojem događaja. Uprkos tome naša prva reakcija je uslijedila već prvog radnog dana nakon 1.01.2016. godine , nakon održanih sastanaka sa nastavnicima što je bio prvi korak u procesu dokazivanja istine u vezi slučaja tragično preminulog Mahira Rakovca.

Dodatno moramo naglasiti da su Bosna Sema obrazovne institucije u potpunosti bosanskohercegovačke škole, te da svi navodi koje dovode u vezu Fethullaha Gulena s nama nisu istiniti, jer gospodin Gulen nije osnivač naših škola, niti naše škole imaju bilo kakve veze sa terorizmom.

Logično je da se Bosna Sema obrazovne institucije bave isključivo odgojno obrazovnim procesima a ne i nikako ideologijom tim više što je i političko djelovanje unutar naših institucija strogo zabranjeno.

O svemu navedenom govore i inspekcijski pregledi institucija nadležnih za obrazovanje koji se redovno obavljaju u svim Bosna Sema obrazovnim institucijama. Kako i navodimo, inspekcijski pregledi koji su obavljeni u proteklom periodu u potpunosti potvrđuju da se Bosna Sema obrazovne institucije pridržavaju svih pedagoških standarda i normativa te ispunjavaju sve uslove propisane zakonima u Bosni i Hercegovini.

Posebno naglašavamo da će u narednom periodu Bosna Sema obrazovne institucije a u vezi svih pisanih a netačnih navoda koji se objavljuju u medijima preduzeti sve pravne korake. U tom procesu će svi mediji koji budu širili ove informacije biti tuženi”, stoji u saopštenju.