Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat šuti

Bosnalijekov plan optimizacije: Otpuštena 24 uposlenika, devet dobilo ponudu za penziju

bosnalijek 1

Optimizacija, kako otpuštanju tepa Uprava, ugrozit će egzistenciju desetina porodica

Najmanje 24 uposlenika kompanije Bosnalijek otpuštena su u prvom valu onoga što uprava ove kompanije naziva „optimizacija broja radnika“. Pored ova 24 uposlenika, još devet je dobilo ili će dobiti ponudu za prijevremeno penzionisanje ili drugu poziciju u okviru kompanije. Ukoliko ne prihvate, i oni će biti otpušteni. Time bi se broj otpuštenih u posljednjih nekoliko sedmica popeo na 33. Neki od radnika obuhvaćenih planom su osobe sa invaliditetom druge kategorije, piše Žurnal.

Kako se najavljuje u dokumentaciji Bosnalijeka ovo bi mogla biti tek prva faza otpuštanja. Na sastanku u februaru ove godine kojem su prisustvovali članovi Uprave i predstavnici Sindikalne organizacije Bosnalijeka, a na kojem je predstavljen plan optimizacije, postavljeno je i pitanje da li je to konačan broj radnika koji će ostati bez posla:

– Optimizacija je kontinuiran proces – navodi se u zapisniku sa sastanka, i zavisi od poslovnih rezultata. Drugim riječima, niko ne garantuje da neće biti novih otpuštanja.

Optimizacija, kako otpuštanju tepa Uprava, ugrozit će egzistenciju desetina porodica.

Sindikat blizak upravi

Sagovornik Žurnala koji je sa razlogom želio ostati anoniman, obavijest o otkazu dobio je početkom mjeseca i uskoro mu ističe otkazni rok od 15 dana. U kompaniji radi skoro dvije decenije.

Sindikalna organizacija Bosnalijeka nije reagovala na ova otpuštanja, a od krovnog sindikata pomoć nisu mogli dobiti uz obrazloženje da Bosnalijek nije članica. Pravni sporovi su obeshrabrujuće dugi i skupi i većina otpuštenih sa otkazom se jednostavno pomirila.

Kao obrazloženje za otpuštanja, kompanija je navela pad prometa uzrokovan pandemijom, te pad ruske rublje, koji je u određenim momentima dosezao i do 20% pada vrijednosti u odnosu na planirane. Više od 60% prihoda Bosnalijeka ostvaruje se na ruskom tržištu. Iz istih razloga nije isplaćen ni bonus radnicima, i sindikat tu ništa ne može:

– Uprava Društva je još jednom istakla da pitanje bonusa, 13. plate ili URU-a nije sindikalno pitanje jer se ne radi o ugovorenom pravu radnika – upozoreno je iz Uprave u februaru.

Izvori Žurnala iz Bosnalijeka ovakav stav sindikata koji bi trebao raditi u njihovom interesu svakako su očekivali:
– Naš sindikat svakako radi u interesu Uprave – kažu za Žurnal.

Vidi se to i po pomirljivom tonu koji je sindikat unosio u pregovore između kompanije i radnika, u potpunosti relativizirajući činjenicu da se predviđa otpuštanje ili premještanje 33 radnika u jednom trenutku:

– Uprava očekuje da Sindikalna organizacija podrži Upravu u ovom procesu sa ciljem održavanja radnih mjesta. Obaveza Sindikata je da štiti sve radnike, ne samo one koji će se naći u Programu – navedeno je na februarskom sastanku.
A Program znači – otkaz u većini slučajeva.

Program zbrinjavanja proslijeđen je Sindikatu koji je imao 30 dana da da svoje komentare. Za to vrijeme sindikat o ovoj namjeri kompanije nije istupio javno niti upozorio na plan otpuštanja, eufemistično nazvan Plan zbrinjavanja.

Sindikalni povjerenici nisu imali mnogo primjedbi.

Poslovni prihodi Bosnalijeka ostvareni u prvih devet mjeseci prošle godine manji su za skoro 17 miliona u odnosu na 2019. Na domaćem tržištu zabilježen je pad od 19% a na inostranom čak 32%:

Sučeljavanjem poslovnih prihoda i poslovnih rashoda do 9. mjeseca 2020. ostvarena je dobit od poslovnih aktivnosti od 164.020 u odnosu na 4.630.231 ostvarena u istom period prošle godine, što je pad od 96% – navodi se u izvještaju.

Uz ovakav drastičan pad kompaniju sada „spašavaju“ otpušteni radnici iz Pravnog sektora, Sektora strateškog marketinga i podrške tržištima, Razvoja i registracije, Sektora proizvodnje, Osiguranja kontrole i kvaliteta, sektoru Opšte usluge, Regija JIE. U Sektoru strateški marketing i podrška tržištima ukida se cijelo Odjeljenje korporativni marketing i sva radna mjesta u njemu.

Kriteriji za odabir otpuštenih radnika bili su godine života, radnog staža, radnog odnosa u Bosnalijeku, stručna sprema, zvanje, ocjena rada, učešće u ratu. Neki od njih u kompaniji rade od 10 do 20 godina.

Otkazi dolaze nakon što je na čelo Nadzornog odbora Bosnalijeka imenovan Bernadin Alagić. Bivši predsjednik NO Bosnalijeka Edin Dizdar uhapšen je početkom decembra 2020. u akciji Profit kao dio kriminalne grupe. Na listi optuženih je 19 osoba: Edin Dizdar, Zijad Blekić, Armin Mulahusić, Daver Halilbegović, Hasan Ćelam, Muharem Bajrić, Ramiz Bibić, Naser Daca, Jasmin Jusufranić, Smiljka Jusufranić, Branislav Petrović, Mirsad Imamović, Edin Muftić, Alen Murguz, Elma Mulahusić, Edina Halilbegović, Azra Blekić-Aydogan, Hamdija Zvrko i Husein Zvrko.

Oni su, prema navodima tužilaštva, od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove, o čemu smo pisali više puta do sada.

Osim Dizdara, Blekića, Ćelama i ostalih, predmet interesovanja istražnih organa je i direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović, koji je još prije nekoliko godina prijavljen zbog sumnje da je bio dio grupe koja je 2016. godine novcem te kompanije, preko off shore firme, kupila 673 hiljade dionica Bosnalijeka od kojih je dio bio u vlasništvu Vlade Federacije BiH. Te 2016. Vlada Federacije BiH prodala je vlasnički udio (19,25 posto) u kompaniji za 23,3 miliona KM.