Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH još uvijek prijete sankcije

Plin

“Situacija u sektoru plina u BiH dugo je predmet zabrinutosti Energetske zajednice”, izjavio je u razgovoru za Fokus.ba Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Kopač je istakao da bi nove sankcije mogle biti uvedene već u oktobru ove godine, ako se ne ispoštuju svi postavljeni uslovi.

Dogovor prema kojem su do kraja marta trebalo da budu usaglašene preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa, nije ispoštovan.

“Sankcije protiv BiH formalno su istekle 14. decembra 2017. godine u Prištini. Zbog nedostatka napretka u ovoj oblasti sankcije su trebale biti produžene. Međutim, na ministarstkom sastanku u Prištini, nije bilo kvoruma te zbog procedura nije donesena odluka o sankcijama. Međutim, ako tokom 2018. godine sve ostane kao do sada, sankcije će ponovo biti uvedene, i to u oktobru na novom sastanku u Skoplju. Ali ovo ne isključuje mogućnost da sankcije budu uvedene i ranije pisanim putem”, rekao je Kopač za Fokus.ba.

Stručnjaci su ranije upozoravali da bi uvođenje sankcija dovelo u pitanje desetine miliona eura koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH.

“Posebno smo zabrinuti zbog nedostatka zakonske regulative i regulatornih institucija na državnom nivou. Za razvoj sektora plina na državnom ali i na regionalnom nivou veliku prepreku predstavlja taj nedostatak”, kazao je Kopač.

Kopač je ranije upozoravao da u sektoru plina vlada pravni haos, a posebno u Federaciji BiH.

U Nemu danas počinje Četvrti Energetski samit na kojem će, između ostalog, biti riječi o situaciji u sektoru plina u BiH.