Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvještaj ebrd-a

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak 250.000 radnih mjesta!

Sarajevo: Prosvjed radnika agencije Poslovnost, u urede moraju preko ljestvi
16.09.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Radnici agencije "Poslovnost" prosvjedovali su ispred zgrade Opcine centar. Razlog prosvjeda je to sto je njima onemogucen prilaz kancelarijama, te u zgradu ulaze preko ljestvi. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Šta mogu da očekuju radnici i preduzeća u ovoj godini, ko je najviše ugrožen, da li ima svjetla na kraju tunela?

Bosni i Hercegovini prijeti gubitak od oko 250 hiljada radnih mjesta, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), javlja BHRT.

Pandemija je u gotovo u svim granama ekonomije donijela brojne otkaze, finansijske troškove, zatvaranje firmi. Šta mogu da očekuju radnici i preduzeća u ovoj godini, ko je najviše ugrožen, da li ima svjetla na kraju tunela?

Restoran jednog od poznatih hotela u Sarajevu, u koji su svi turisti koji su tu boravili mogli doći na doručak danas ne postoji, a hotel ima brojne finansijske gubitke zbog pandemije koronavirusa.

– Kažu sad više nisi vlasnik hotela nego problema, a najtužnija stvar je zbog ljudi. Ovaj hotel trenutno ima 17 uposlenih. Prije pandemije je to bilo 70. Mi smo u gubitku milion i 50 hiljada na kraju 2020. godine. Funkcionišemo sada da održavamo status quo, imamo štete koje su nastale uslijed eksploatacije i pucanja cijevi, a sada nismo u finansijskoj mogućnosti da to popravimo, tvrdi Enver Malagić, vlasnik hotela.

Hotelijerstvo je jedna od 15 posebno ugroženih oblasti zbog pandemije koronavirusa, pokazuje izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pandemija bi mogla ozbiljno da našteti Bosni i Hercegovini, a kako se navodi čak 250.000 radnika bi moglo ostati bez posla.

– Ako uzmete u obzir da firme koje su izvozno orijentirane, problemi su generalno na evropskom ili svjetskom tržištu i vjerovatno ta je procjena da će doći do pada potražnje za proizvodima i uslugama iz BiH, samim tim i do gubljenja radnih mjesta. Oni koji su pogođeni da bi se trebalo ići sa određenim rasterećenjima, sa oslobađanjem plaćanja doprinosa. Mislim da su se vlade morale zadužiti i ubrizgati ta sredstva u ekonomiju kako bi dale jedan podsticaj, kaže Suad Ećo iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Studija u kojoj je učestvovao Ekonomski fakultet u Sarajevu potvrdila je da su mali i srednji biznisi od početka pandemije bili pogođeni.

– Oko 60 posto malih i srednjih preduzeća u uzorku pokazuje značajno pogoršanje poslovanja, dok je taj procenat za bh. preduzeća viši i iznosi oko 70 posto. Došlo je do otpuštanja radnika oko 30 posto preduzeća u globalnom uzorku gdje je taj procenat za BiH nešto niži, pokazuje da su poduzetnici otpuštali manje nego je to globalni prosjek, tvrdi Adnan Efendić s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Evropska banka za obnovu i razvoj, osim upozoravajućih rezultata, dala je i preporuke. Od kreiranja sveobuhvatne politike zapošljavanja na entitetskom nivou, do razmatranja planova kako zadržati radna mjesta.

– Kada je u pitanju razdvajanje zdravstvenog osiguranja, imate dosta ljudi koji se vode na zavodima kao nezaposleni a tu su samo fiktivno ili iz razloga da bi imali zdravstveno osiguranje, te preporuke koje su date su realne i itekako bi značile ukoliko bi se primijenile, dodaje Ećo.

Bosnu i Hercegovinu, nakon najveće recesije koja je zahvatila regiju tokom 2020. godine, očekuje oporavak i ekonomski rast u 2021, saopćila je Svjetska banka u BiH. Poslodavci i stručnjaci saglasni su da bi krizu trebalo pretvoriti u šansu, usvojiti nove poslovne modele, ali i mijenjati fokuse tržišta kompanija.