BiH

veliki blagdan

Bošnjaci u Srebrenici s radošću dočekali Bajram: “Vjernici uvijek nađu izlaz” (FOTO)

24/05/2020

Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici

Bošnjaci u Srebrenici su ispratili ramazan i s radošću dočekali Bajram. Na području opštine Srebrenica bajram-namaz jutros je klanjan u sedam aktivnih džemata, a centralna bajramska svečanost je održana u Bijeloj džamiji u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Bajram namaz je osim u gradu Srebrenici, klanjan i na području ove opštine u Potočarima, Sućesci, Luci, Osmačama, Dobraku i Osatu. Zbog pandemije korona virusa bajram-namaz je klanjan na manje mjesta na području opštine Srebrenica nego što je to bilo u prethodnim godinama.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da je Bajram radost koju treba dijeliti sa drugima.

”Bez obzira na sve svaki puta je isti osjećaj. Neizmjerna je zahvalnost dragom Bogu. Poseban osjećaj je što smo i ovaj Bajram u našoj Srebrenici. Molim dragog Boga da tako bude do kijametskog dana. Molimo ga da to uvijek bude u zdravlju, rahatluku, bez ikakvih tenzija, problema, da u ovoj našoj lijepoj Srebrenici, našoj lijepoj državi Bosni i Hercegovini živimo kao što mi to znamo dostojanstveno i poštujući jedni druge. To je uvijek molba dragom Bogu za svaki blagdan”, rekao je Damir ef. Peštalić.

Prema riječima Damir ef. Peštalića blagdani su dani koji zbližavaju ljude.

”Blagdan jeste u stvari dani kada treba da zbližavaju ljude, da se s prijateljima, komšijama osjeti ta radost i da nas povezuju. Jeste malo specifično i teško, ali vjerniku nikada ne treba biti bezizlazna situacija. Vjernik uvijek nađe izlaz i uvijek je zadovoljan s onim što je dragi Allah dž. š. odredio”, istakao je Damir ef. Peštalić.

Hariz Alić kaže da mu je drago da se i ovaj Bajram mogao s radošću dočekati u Srebrenici uprkos pandemiji korona virusa i određenim ograničenjima.

”Bajram je radost svim muslimanima svijeta, tako i nas u Bosni i Hercegovini, pogotovo nama u Srebrenici. Drago nam je da možemo da obavimo bajram-namaz, da nas nije spriječila pandemija i korona. Ujedno, svima čestitam Bajram sa tradicionalnom čestitkom Bajram Šerif Mubarek Olsun”, rekao je Alić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.