Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bošnjaci u vlasti RS-a traže od OHR-a da poništi odluku o referendumu

BiH

narodna skupstina rs

Bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske upozorili su danas da je odluka Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH antidejtonski čin, koji ugrožava stabilnost i cjelovitost BiH te su pozvali visokog predstavnika u BiH da poništi hitno ovu odluku, a one koji su inicirali njeno usvajanje da adekvatno sankioniše.

Bošnjački predstavnici vlasti će učiniti sve što je stoji na raspolaganju na pravnoj strani da referendum ne bude proveden, jer takve inicijative, zaključili su, ne doprinose miru i stabilnosti, saopćio je potpredsjednik RS Ramiz Salkić nakon sastanka izabranih predstavnika Bošnjaka u Vijeću naroda i Narodnoj skupštini RS-a.

Salkić je rekao da referendum u RS „nikada neće biti održan“ te napomenuo da su odluku o referendumu donijeli samo poslanici skupštinske većine, koji predstavljaju samo 25 posto stanovništva RS-a.

On vjeruje da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a uložiti veto na odluku o referendumu, jer je ustavno i zakonski neutemeljena.

Potpredsjednik RS je kazao da je razmatrana i aktuelna sigurnosna situaciju u tom bh. entitetu, u vezi sa napadima na Bošnjake u RS te su zaključili da se gotovo čitave godine vrši pritisak na Bošnjake, kako kroz napade, tako i pretrese njih i njihove imovine.

Bošnjački predstavnici vlasti u RS vjeruju da je to posljedica kursa koji vode predsjednik i Vlada RS-a.

Salkić je podsjetio na nedavni incident u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, te u Vlasenici za Bajram, zatim u Prijedoru gdje su sankcionirani navijači Bošnjaci zbog transpartena, ali ne i oni koji su uzvikivali „Nož, žica, Srebrenica“.

Od policije RS traže da imaju bolju nacionalnu zastupljenost, jer se samo tako može vratiti duboko poljuljano povjerenje u MUP RS-a kod Bošnjaka.

Bošnjački predstavnici u vlasti RS-a su pozvali Ministarstvo prosvjete RS-a da riješi pitanje obrazovanja Bošnjaka na bosanskom jeziku, jer se bliži nova školska godina, a osim starih problema u Vrbanjcima i Konjević-Polju, pojavili su se i novi u Doboju, Zvorniku…

Također, zatražili su hitan sastanak bošnjački predstavnika u vlasti RS-a s predsjednikom i premijerkom RS-a te ministrom prosvjete i kulture kako bi se, naveo je, otklonila sistemska diskiminacija i onemogućavanje Bošnjaka da žive u tom bh. entitetu.