Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca, Konjević-Polja i Kotorskog neće sjesti u školske klupe

BiH

Dane Malešević

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, izjavio je danas da se nada da će u septembru biti riješen problem zbog kojeg učenici bošnjačke nacionalnosti odbijaju da pohađaju nastavu u osnovnoj školi u Vrbanjcima, javlja Anadolu Agency.

On je rekao da oko 160 učenika bošnjačke nacionalnosti u septembru neće krenuti na nastavu u školama u Republici Srspkoj, te naveo da problemi postoje u školama u Vrbanjcima, Konjević-Polju i Kotorskom. Problemi u ovim školama vezani su za nacionalnu grupu predmeta, a sporno je da li učenici uče bosanski ili “bošnjački” jezik. Malešević nije htio iznijeti detalje pregovora sa roditeljima djece.

“Nudio sam ono što piše u Ustavu, nisam nudio nikakve nove nazive. Problem se mora riješiti, ako nije ovog momenta riješen, vjerujem da će u skorije vrijeme doći do toga”, rekao je ministar.

Ubijeđen je da će sva djeca krenuti u školu u utorak, 1. septembra, ali je naveo da ne zna u koje će škole krenuti djeca u navedenim mjestima. On je istakao da je sve spremno za početak 2015./1026. školske godine.

Malešević je rekao da će u 187 osnovnih škola i 92 srednje škole, od čega je 88 javnih i četiri privatne srednje škole, nastavu pohađati 137.000 učenika, od čega je 94.000 učenika u osnovnim školama.

Najmanje prvačića u Krupi na Uni i Trnovu

Ministar prosvjete RS istakao je da je u proteklom periodu izvršena sanacija 54 školska objekta oštećena u prošlogodišnjim popolavama, a Vlada RS je izdvojila 380.000 za sanaciju grejnih sistema, odnosno zamjenu kotlova u nekim školama.

“Do sada je upisano 10.422 učenika u prvi razred, od čega je najviše u Banjaluci 1.915 učenika, a po brojnosti slijede Bijeljina, Prijedor i Doboj. Sa druge strane, ima i onih lokalnih zajednica gdje je mali broj upisane djece, na primjer u Krupi na Uni upisano je pet učenika, a u Trnovu sedam”, kazao je Dane Malešević.

Prema podacima Ministarstva, u srednje škole je upisano do ovog momenta 10.895 učenika u 456 odjeljenja, što je manje od planiranog broja upisanih učenika. Plan je najviše podbacio kada je u pitanju interes učenika za treći stepen, odnosno za zanate, a tekstilstvo i kožarstvo su najmanje popularni među učenicima, iako ih sa ovim zanimanjem čeka posao.

Besplatni udžbenici za prve i druge razrede OŠ

Za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola nabavljeni su besplatni udžbenici, a Ministarstvo je poslalo preporuku školama da organizuju dane razmjene i poklanjanja udžbenika.

Malešević je dodao i da je personalne asistente prošle godine imalo 67 učenika sa poteškoćama u razvoju, za koje je Ministarstvo snosilo troškove.

“Ove godine, pošto se pokazalo kao dobro ulaganje, ima znatno više zahtjeva, vidjećemo kako ćemo to finansijski da iznesemo, jer je potrebno oko 1.570.000 KM”, kazao je Malešević.