Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Bošnjačka djeca u Zvorniku uče bosanski jezik

30/09/2015

Bošnjački đaci u šest područnih škola u Zvorniku krenuli su na nastavu, nakon dogovora da im u školskom dnevniku, u prostoru u kome treba pisati naziv jezika, za sada ne piše ništa, tvrdi ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Navodi da je to privremeni dogovor koji je predložio kako djeca ne bi propuštala gradivo i nastavu.

– To sam predložio jer još nećemo pisati svjedočanstva, a u narednom periodu ovaj problem bit će proslijeđen u Narodnu skupštinu Republike Srpske – ustvrdio je Malešević u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Učenici bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku od jučer su u školama, a uče bosanski jezik.

Naime, uz odobrenje resornog ministra, direktora škola i lokalne zajednice omogućeno im je učenje po planu i programu Tuzlanskog kantona i oni su se vratili u školske klupe.

Poslanik Koalicije “Domovina” Nedim Čivić potvrdio je da su djeca, nakon gotovo 70 propuštenih školskih sati, krenula na nastavu.

– Uz odobrenje ministra Maleševića i lokalne zajednice smo postigli dogovor da djeca izučavaju nacionalnu grupu predmeta, jer u svih ovih šest područnih škola su i dosad radili po planu i programu Tuzlanskog kantona – pojasnio je Čivić.

Djeca uče grupu nacionalnih predmeta i bosanski jezik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.