Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bošnjački đaci iz Konjević-Polja od septembra na nastavi u Novoj Kasabi

BiH

Djeca iz Konjević-Polja neće izgubiti školsku godinu: Instruk

Iako za mjesec dana počinje nova školska godina, još je neizvjesno da li će biti riješen problem obrazovanja bošnjačke djece iz Konjević-Polja, čiji roditelji zahtijevaju da se u obrazovnom sistemu RS njihovoj djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Predstavnik roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović potvrdio je Feni da će instruktivna nastava za bošnjačke đake biti nastavljena u edukativnom centru u Novoj Kasabi.

– Ove godine očekujemo 120 djece koja će pohađati školu u Novoj Kasabi, a prethodne godine je bilo 115 djece. Svakako je primjetno da imamo iz godine u godinu veći broj učenika iako smo ograničeni s prostorom. Naša konačna odluka je da se ne vraćamo u sistem obrazovanja koji nam nameće nastavu bez nacionalne grupe predmeta – rekao je Omerović.

Nastava u Novoj Kasabi održava se uz pomoć i podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje osigurava sredstva za prevoz učenika te Federalnog ministarstva obrazovanja.

– Nažalost, nastavnicima koji edukuju našu djecu plaće kasne. Dolazili smo u situaciju da posudimo novac da isplatimo nastavnike kako bi mogli da nastave s redovnim aktivnostima. Ipak, nadam se da će nas podržati i u ovoj školskoj godini jer mi nemamo drugog rješenja – podvlači Omerović u izjavi za Fenu.

Osim prava na izučavanja nacionalne grupe predmeta, roditelji djece iz Konjević-Polja traže i poboljšanje tehničkih uvjeta u školi, te promjenu sastava školskog odbora koji od sedam članova trenutno ima smo jednog bošnjačkog člana.

Omerović poručuje da roditelji neće odustati od svoji zahtjeva i “nikada neće djeci dozvoliti da uče ono što im drugi nameću”. Kažu da su imali preporuke da djeca nastave s pohađanjem nastave u školi, a da će se stvari u međuvremenu rješavati pravnim putem.

– Ipak, to je dugoročno i ne pristajemo na takve ponude. Jedino rješenje je da svi roditelji izvedu djecu iz obrazovanog sistema Republike Srpske, drugačije se neće riješiti. Sami se moramo boriti i jedini način je bojkot nastave – smatra Omerović.