Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom: Srbija mora izručiti Šešelja

amir ahmic

Srbija će morati izručiti Šešelja Haškom tribunalu, jer su to međunarodne obaveze vlasti u Beogradu, rekao je za Anadolu Agency (AA) bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić, komentarajući najnoviju vijest da će Tribunal 31. marta izreći presudu lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

“Presuda Vojislavu Šešelju bit će izrečena 31. marta, a u odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudija, vlastima u Srbiji se nalaže da preduzmu sve neophodne mjere kako bi osigurali prisustvo optuženog izricanju presude u Haagu. Haški tribunal je dao rok vlastima u Beogradu da ga, u slučaju da postoje teškoće u sprovođenju tog naloga, o tome obavijesti do 15. marta. Vlada Srbije se, ustvari, obavezala da će u svakom momentu dovesti Šešelja u Haag”, rekao je Ahmić.

Napomenuo je kako je izručenje Šešelja Haagu na izricanje presude, međunarodna obaveza Srbije.

“To su međunarodne obaveze Srbije koje je ranije preuzela. Sve države u regionu moraju sarađivati s Haškim tribunalom. Stoga i Srbija mora poštivati međunarodne obaveze saradnje s Tribunalom. Srbija mora izručiti Šešelja u Haag. Između ostalog, Srbija je u garanciji Tribunalu navela da će osigurati njegovo prisustvo u Haagu kad bude potrebno”, kazao je Ahmić.

Na kraju je dodao da bi u slučaju da Vlada Srbije ne preduzme sve neophodne mjere kako bi se osiguralo prisustvo optuženog izricanju presude u Haagu moglo doći do zastoja evropskog puta Srbije.

“Ako ga ne bi izručila, Vlada Srbije bi tako prekršila međunarodne obaveze koje je ranije preuzela. Time bi prekršila međunarodne norme. U tom slučaju, Tribunal može izvjestiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i Evropsku uniju o tome. Znamo da je saradnja s Haškim tribunalom uslov za sve države regiona u kontekstu evropskih integracija. Ako ne bi postojala ta saradnja, to bi onda značio zastoj na evrospkom putu”, rekao je Ahmić.

Podsjećamo, Tribunal u Haagu će 31. marta izreći presudu ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju.

Haški tribunal je dao rok vlastima u Beogradu da ga, u slučaju da postoje teškoće u sprovođenju tog naloga, o tome obavijesti do 15. marta.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je u januaru 2003. godine Vojislava Šešelja da je podsticao zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine.

Dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 24. februara 2003., a u pritvoru je četiri i po godine čekao početak suđenja, do novembra 2007. U novembru 2014. godine privremeno je, zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi liječenja, oslobođen do izricanja presude.