Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Božinović: Očekujem da se krivnja “šestorci” neće dokazati

Davor Bozinovic

Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović tokom konferencije za novinare o izmjeni Zakona o kaznenom postupku na zahtjev novinara iznio je svoja očekivanja od sutrašnje presude u predmetu “Prlić i ostali” u Haškom sudu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ja očekujem da se (krivnja, op.a.) neće dokazati zbog toga što Republika Hrvatska nije bila strana u ratu u Bosni i Hercegovini i nadam se oslobađajućoj presudi”, rekao je Božinović u odgovoru na novinarsko pitanje o očekivanjima od sutrašnje presude u Hagu i mogućim posljedicama i reakcijama ukoliko se dokaže krivnja hercegovačkoj šestorci.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izreći će u srijedu konačnu presudu šestorici nekadašnjih čelnika takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR-HB) optuženim za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Prvostepenom presudom iz 2013. godine Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić proglašeni su krivim za zločine protiv muslimanskog stanovništva u tzv. Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni (HZ-HB) i osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.