Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povoljna situacija

BPK Goražde dvije sedmice bez novozaraženih

Zavod_za_javno_zdravstvo_BPK (1)

Prema podacima Doma zdravlja Goražde, u prosjeku je za imunizaciju po jednoj porodičnoj ambulanti prijavljeno oko 400 građana

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danima je stabilna i nisu registrovani novi slučajevi infekcije Covid – 19.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, jedna osoba sa područja BPK je pozitivna na koronavirus i nalazi se na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)

– Već dvije sedmice BPK Goražde nema novozaraženih COVID-19 čime se može reći kako je epidemiološka situacija povoljna i stabilna. Očekujemo novu pošiljku vakcina kako bi se nastavila imunizacija stanovništva, a one bi trebale biti dopremljene već sutra, a za vakcinaciju je prijavljeno oko 2.500 građana – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde dr. Medina Bičo.

Prema podacima Doma zdravlja Goražde, u prosjeku je za imunizaciju po jednoj porodičnoj ambulanti prijavljeno oko 400 građana

– Trenutno je najveći problem mali broj vakcina u odnosnu na zaintersovanost građana za proces imunizacije. Naše osoblje i ambulante su spremni da taj proces provedu tako da nema potrebe organizirati posebne lokacije za masovnu vakcinaciju – ističe direktor ove ustanove dr. Edin Čengić.

Posljednje najave o skorom dolasku većih količina vakcina u BiH, opredjelilo je Krizni štab, Vladu BPK Groražde kao i zdravstvene ustanove da pozovu građane da se u što većem broju prijave za vakcinaciju.