Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BPS: Zaustavite priliv novca Dodiku i RS zbog rušenja države BiH

bps

BPS saopćava javnosti da su tenzije u BiH, koje je raspisivanjem referenduma u manjem bh.entitetu (RS) podigao Milorad Dodik, kontinuitet ponašanja predsjednika SNSD-a u negaciji države BiH, Ustava BiH, Ustavnog suda BiH te državnih institucija naše zemlje što je dovelo do ozbiljne secesionističke i ratne retorike i ponašanja koje provodi lično Dodik.

U demonstraciji sile, i svoje vrsnoj najavi rata, Dodik i vlasti RS-a su održavali višestruke policijske operacije kojima su plašili povratnike, sarađivali sa policijama drugih država čime su nedvosmisleno upućivali političku i ratnu poruku ostatku BiH. Učešćem u vojno-policijskoj vježbi na Drini, Srbija je jasno pokazala da stoji iza Dodikove secesionističke i ratnohuškačke politike.

Naša država, BiH, imala je ozbiljan napredak ka Europskoj Uniji u period 2004-2006 i tada smo prednjačil i kao zemlja u europskim procesima ispred Hrvatske koja je danas član EU. Otada, već 10 godina, Dodik koči put BiH ka EU, ne dozvoljava normalizaciju političkih, društvenih i ekonomskih odnosa u našoj zemlji te nas svojim ratnim ponašanjem dovodi na crne liste Europe i Svijeta što mu se već 10 godina toleriše od straneonih koji bi ga mogli sankcionisati.

Referendumi svaka referendumska pitanja isključiva su nadležnost države BiH i Dodikovo pokretanje, gotovo privatnog referendum mogu izazvati ne sagledive političke posljedice po našu zemlju koje je sada teško sagledati. Srbija ne želi da ga zaustavi već ga, šta više, huška.

Ukoliko dođe do ne poštovanja odluke Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma, te institucija države BiH, tada dolazi do pravne anarhije koju uvodi Dodik svojim ratničkim ponašanjem i antidržavnim potezima koji graniče sa terorizmom.

Ukoliko se ne bude poštovao Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, kao i odluke Ustvnog suda BiH, tada po pravnoj praksi i postulatima, isti prestaju da važe te na snagu po automatizmu stupa pređašnjestanje, odnosno u našem slučaju Ustav Republike BiH i Republika BiH bez entiteta te to treba i mati u vidu.

Pored ovoga, treba imati u vidu i da vlast Milorada Dodika svjesno koči put BiH u NATO već 20 godina. Djelimično je to radiala i vlast Karadžićevog SDS-a.

Opšte je poznato da Dodikova vlast nema novca za samoodržavanje, čak ni za elementarne potrebe kao što su penzije i dodaci. Stoga pozivamo sve domaće i međunarodne institucije da stopiraju svaku vrstu priliva novca Miloradu Dodiku i entitetu RS dok god Dodik ima antidržavnu, ratnu i secesinonističku politiku i poteze jer dajući novac Dodiku finansira se i njegova ratnohuškačka, secesionistšička i antieuropska politika u BiH jer Dodik u BiH provodi antieuropsku politiku i sve domaće i međunarodne institucije trebaju ga zaustaviti da provodi terror u srcu Europe.