Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši fudbaleri

Braći Džidić, “vlasnicima pola Mostara”, izdata dozvola za biznis s elektranama

Zoran Mamić u Mostaru iz svečane lože pratio prijateljski dvoboj Zrinjskog i Lokomotive
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Damir Džidić (desno) u društvu Zorana Mamića

FERK izdao dozvolu firmi “DI & DŽ” koja se spominje i u priči oko kupoprodaje fudbalera u Hrvatskoj. Dozvola vrijedi do 2033. godine

Federalna regulatorna komisija za energiju (FERK) prije dvije sedmice donijela je odluku kojom je firmi “DI & DŽ d.o.o. izdala dozvolu za rad za proizvodnju električne energije.

Konkretno ovoj firmi, koja je u vlasništvu braće Džidić, nekadašnjih fudbalera Zrinjskog i Širokog Brijega, odobrava se do 2033. godine biznis sa fotonaponskim elektranama. U ovom slučaju firma braće Džidić dobila je status kvalifikovanog proizvođača za šest fotonaponskih elektrana “Arena Sport 1”, “Arena Sport 2”, “Arena Sport 3”, “Arena Sport 4”, “Arena Sport 5” te “Arena Sport 6”.

Godišnja naknada 92 KM

Godišnja proizvodnja električne energije po fotonaponskoj elektrani, kako piše u zahtjevu braće Džidić, iznos 37 megavat.sati (MWH). Zauzvrat će oni, prema odluci, FERK-u godišnje plaćati naknadu od 92 KM.

Kome je, dakle, FERK izdao dozvolu za širenje biznisa u oblasti proizvodnje električne energije?

Prema istraživačkom tekstu hrvatskog Nacionala “vrlo imućnim i utjecajnim hercegovačkim poduzetnicima“, koji slove kao „vlasnici pola Mostara“ budući da posjeduju ogromni Arena fitness centar, više benzinskih pumpi, noćni klub Taboo koji se navodi kao naluksuzniji bar u BiH, a u kojem se često može vidjeti i Zdravko Mamić, poznati hrvatski nogometni menadžer i bjegunac hrvatskog pravosuđa.

Odluka FERK-a

No, to nije sve. Nacional je lani objavio istraživanje prema kojem su naveli kako je u najmanje dva slučaja kupoprodaje igrača u Hrvatskoj ogromni iznosi za navodne posredničke usluge, između ostalog, uplaćeni i na račun firme “DI &DŽ”.

U ovom slučaju radi se o prelasku igrača Marka Bulata i Denija Jurića iz Nogometnog kluba Šibenik u GNK Dinamo početkom 2021. godine, za što je navodno potrošeno čak 3,5 miliona eura. A iznos od 600.000 eura je uplaće na račun firme braće Džidić. Ovaj iznos se odnosi na dio provizije koju je posrednicima uplatio NK Šibenik. Svakako, prema ovoj istraživačkoj priči, u čitavoj igri je i Mamić.

Prema podacima finansijskog izvještaja za firmu “DI & Dž” d.o.o. koji vodi bonitetna kuća Dun & Bradstreet, vidljivo je da su prihodi ove firme rapidno rasli u prošloj i pretprošloj godini.

podaci o prihodima DI DZ mostar
Podaci o prihodima firme “DI & DŽ”

Tako su prihodi u 2020. godini iznosili 1,7 miliona KM, u 2021. su oni porasli na 2,1 milion KM, a u 2022. godini je došlo do velikog skoka na 3,4 miliona KM. Zanimljivo je da je ova firma, prema istim podacima, imala jednak broj zaposlenih u sve tri godine, dakle ukupno 15?!

Inače, FERK je 19. maja 2023. ove godine firme “DI & Dž d.o.o. i zahtjev za izdavanje dozvole za rad odnosno za skladištenje naftnih derivate.