Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajuća doma naroda fbih

Bradara: Ima još vremena

lidija-bradara-fadil-novalic

Potrebe za panikom nema jer nećemo dopustiti da bilo ko, a pogotovo ne penzioneri trpe

Blokade i ucjene samo su neki od epiteta koji se ovih dana pripisuju predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidiji Bradari. Riječ je o usvajanju budžeta FBiH koji je usvojen u Zastupničkom i čeka potvrdu u Domu naroda.

Bradara na sve optužbe kaže da vremena još ima i da priliku treba dati novom sazivu: “Uspostava vlasti mora biti završena konstituiranjem zakonodavnih tijela za što je rok već istekao. Na djelu je ponovno zamjena teza. Podsjećanja radi, prilikom uspostave tzv. Platforme, žurilo im se i na “silu” su završili proces izbora izaslanika izbacivši legitimno izabrane. Ovog puta, kad bošnjačke strane ne mogu skupiti većinu, opstruiraju izbor izaslanika u skupštinama u kojima mogu”, kazala je Bradara, piše Večernji list.

“Prema mojim saznanjima, ovaj proces trebao bi biti gotov do 31. januara tako da bi konstituirajuća sjednica mogla biti već početkom februara i potrebe za panikom nema jer nećemo dopustiti da bilo ko, a pogotovo ne penzioneri trpe. Svjesna sam odgovornosti, svojih obveza i nadležnosti kako ustavnih tako i poslovničkih koje moji kolege koriste kako im odgovara. Ne čudi i kontradiktornost domaćih i stranih pravnih stručnjaka glede ovog pitanja.

Zanimljivo je da se ‘najviše brinu’ trenutno oni koji su izbjegavali izmjenu Izbornog zakona, vršili pritisak na CIK, iako su bili upozoreni na posljedice nepostojanja zakonodavnoga pravnog okvira, pogotovo što smo o ovom scenariju razgovarali kad je još bilo moguće djelovati. Da je samo Zastupnički dom, recimo, budžet izglasao još u decembru, prije odluke CIK-a, kada je Dom naroda još mogao zasjedati u starom sazivu, sad ne bismo imali problem”, kaže Bradara.