Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bradara: Izaslanici SNSD-a su podržali gotovo sve odluke Doma naroda FBiH

bradara

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sigurna sam u to djelovao je od svog konstituiranja sukladno Ustavu i Poslovniku, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda parlamenta FBiH nakon najave predsjednika RS-a Milorada Dodika kako će putem Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a zatražiti ocjenu ustavnosti odluka koje je donio Parlament FBiH od 2014. godine, s obzirom da Klub srpskog naroda u Domu naroda nikada nije popunjen.

”Informaciju sam čula da će predsjednik Republike Srpske pokrenuti tu inicijativu međutim, pitanje je sada zakonskog i ustavnog legitimiteta kod kojeg suda će to on uraditi, o čemu nisam upoznata. Pri tome ovo nije prvi put da Dom naroda nije popunjen u smislu Kluba srpskog naroda. Mislim vidjet ćemo kako će se o tome očitovati Ustavni sud”, rekla je Bradara.

Ako misli tražiti ocjenu ustavnosti, navela je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBIH, onda je bilo još perioda, kao što je period 2006- 2010. kada Klub srpskog naroda nije bio popunjen.

”Po našem Ustavu FBiH i Poslovniku Doma naroda Parlamenta FBiH, a i samoj presudi Ustavnog suda FBiH koju smo mi imali nedavno smatra se da je Dom naroda Parlamenta FBiH konstituiran zato što mi radimo po Ustavu FBiH i Poslovniku. Nismo imali presuda po pitanju na taj način zbog nedostatka popunjenosti Kluba srpskog naroda”, istakla je Bradara.

Na pitanje da li su odluke Doma naroda Parlamenta FBiH od njegovog konstituisanja do sada bile legitimne i legalne, odnosno u skladu sa Ustavom FBiH predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara je istakla: ”Naravno da su u skladu sa Ustavom FBiH”.

”Meni je žao što do toga dolazi. Javnost sigurno nije upoznata mi smo pokušavali sazvati tematsku sjednicu Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH da razmotrimo i to pitanje vezano za popunu Kluba srpskog naroda, naravno koliko je to u našoj nadležnosti i moći. Međutim, evo toliko je Klub srpskog naroda zainteresiran da se predsjednik Slaviša Šućur niti na jednoj od tri zakazane sjednice nije pojavio na tu temu da samo dogovorimo tematsku sjednicu o Klubu srpskog naroda. Meni je žao što u ovo predizborno vrijeme svi se koriste raznim sredstvima. Ja mislim da je Dom naroda, sigurna sam u to, djelovao sukladno Ustavom i Poslovnikom, uostalom Ustavni sud je neke od naših odluka već preispitivao”, navela je Bradara.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH naglasila je kako smatra da je interes građana da se odluke donose u njihovu korist, u interesu FBiH i da građani bolje žive, a ne da se bavimo nekim pitanjima koja su u ovom trenutku nerješiva bar što se tiče Doma naroda.

”Dom naroda ne popunjava Klub srpskog naroda nego to čini Središnje izborno povjerenstvo i možda je to najbolja adresa da se bilo ko obrati njima, a sukladno Izbornom zakonu BiH”, poručila je Bradara.

Ono što je interesantno jeste da je Dodik najavio preispitivanje odluka Doma naroda parlamenta FBiH čiji je dopredsjedavajući iz srpskog naroda upravo Drago Puzigaća, delegat u Klubu srpskog naroda iz SNSD-a.

”Da, dopredsjedatelj je iz SNSD-a. Mi smo to i napravili kada smo birali dopredsjedatelja iz srpskog naroda da smo vodili računa i o legitimitetu i načinu izbora. Smatrali smo da je to dobro rješenje i evo za sve odluke koje smo mi donosili u ove dvije godine u Domu naroda 99 posto je podržao dio Kluba srpskog naroda, odnosno izaslanici koji dolaze iz SNSD-a”, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda parlamenta FBiH.

Naime, nakon općih izbora u BiH 2014. godine zbog nedovoljnog broja predstavnika srpskog naroda u kantonalnim skupštinama u Federaciji BiH u Klub srpskog naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano je 13 od ustavom potrebnih 17 delegata srpskog naroda. Iako je bilo više inicijativa da se riješi popunjavanje četiri nedostajuća delegata u Klubu srpskog naroda do sada to pitanje nikada nije riješeno.