Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bradara: Ministarstva obrazovanja i nauke i kulture i sporta FBiH zamijenit će nova

BiH

bradara

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i članica Predsjedništva HDZ-a BiH Lidija Bradara istakla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako će se izmjenama i dopunama Zakona o Vladi FBiH i Zakona o vladinim i ministarskim imenovanjima riješiti provođenje presude Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine kojom su Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstva kulture i sporta FBiH proglašena neustavnim.

“Nadam se da nitko ne komentira odluke Ustavnog suda FBiH, nego da se one sprovode i mislim da će kroz, odnosno da bi trebalo kroz izmjene i dopune zakonskih rješenja i zbog nekih drugih zakona koje smo donijeli moglo doći do promjena unutar sastava Vlade FBiH. HDZ BiH nije do toga odustao zato što mi smatramo da ta dva ministarstva nisu ustavna”, navela je Bradara.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH naglasila je kako je prošla Vlada napravila “neke kozmetičke promjene i nastojala izigrati odluku Ustavnog suda FBiH tako da su do nove odluke ta ministarstva promijenila neke svoje nadležnosti i pokušala se vratiti u ustavne okvire”.

“To se na taj način smatralo da je završena provedba odluka Ustavnog suda FBiH. Za nas ta odluka nije završena”, ističe Bradara.

Ona cijeni kako djelovanje aktuelne Vlade FBiH, odnosno njene odluke do izmjena kojim će se ministarstva obrazovanja i nauke, te kulture i sporta zamijeniti novim “nisu sporne”.

“Tako bi trebalo, da sadašnja dva ministarstva koja su proglašena neustavnim zamjene nova. Nismo raspravljali o detaljima. Ima nekih ideja, ali treba sa partnerima to dogovoriti. To je sada pitanje Vlade i načina na koji će ona nama predložiti ta rješenja, a to će naravno morati usvojiti oba doma Parlamenta FBiH i Zastupnički i Dom naroda. Tako da ćemo kada dobijemo bilo kakvu verziju o tome moći komentirati na koji način će se riješiti pitanje uposlenih i ostalog unutar sadašnja dva ministarstva”, istakla je Bradara.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH istakla je kako nije “upoznata da je Klub srpskog naroda u Domu naroda uputio bilo kakav zahtjev Uredu visokog predstavnika (OHR) o popuni četiri nedostajuća delegata srpskog naroda”.

“OHR se i do sada nekoliko puta umiješao u te probleme i mi imamo nekoliko tumačenja što Ustavnog suda FBiH, a što i samog visokog predstavnika o stanju kojeg mi trenutačno imamo, doduše odnosio se na ranije mandate. Što se tiče Doma naroda, mi nemamo ništa sa popunom klubova. To radi Središnje izborno povjerenstvo i to je ustavna kategorija i samim tim su se i ovaj put pokazala manjkavim rješenja unutar i izbornog zakona BiH i samog Ustava FBiH, čije su izmjene i dopune uglavnom donosili visoki predstavnici, a nikada unutar Parlamenta FBiH”, istakla je Bradara.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH nedavno je donijelo rješenje kojim se neprihvatljivim ocjenjuje zahtjev Kluba srpskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta u vezi sa osporavanjem izmjena Zakona o državnoj službi FBiH jer je, ocijenjeno da taj zahtjev nije pokrenula dvotrećinska većina Kluba od 12 nego 10 delegata.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH naime, rukovodilo se ustavom propisanim rješenjima kojim se definira da svaki klub konstitutivnog naroda treba da ima po 17 delegata/izaslanika, dok je istovremeno nakon općih izbora 2014. godine u Dom naroda Parlamenta FBiH u Klub srpskog naroda izabrano svega 13 delegata Srba. Popuna preostala četiri mjesta nije bila moguća ni nakon drugog kruga preraspodjele mandata, jer predstavnika srpskog naroda više nije bilo među izabranim poslanicima u kantonalnim skupštinama u FBiH.

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH naglasila je da što se tiče samog funkcioniranja Doma naroda Parlamenta FBiH da je Ustav FBiH jasan, a također i Poslovnik o radu Doma naroda Parlamenta FBiH koji je je tragom ranijih događaja iz 2003. pretrpio neke male promjene 2006. godine.

“Poslovnik kaže da je broj izaslanika ustvari broj verificiranih mandata, a mi ne verificiramo mandate jer to radi Središnje izborno povjerenstvo i u ovom trenutku je to 54 izaslanika. Što se mene tiče sukladno Ustavu FBiH i Poslovniku nema nikakvih prepreka za daljnji rad Doma naroda Parlamenta FBiH. Izražavam žaljenje što Dom nije popunjen i nadam se da će sukladno Ustavu FBiH i zakonskim rješenjima u FBiH za to biti iznađeno rješenje”, naglasila je Bradara.

Što se tiče Kolegija Doma naroda navela je Bradara imaju “problem koji duže traje, a to je da najčešće nemaju nazočnost predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda, kao i da je o načinu popune nedostajućih delegata Kluba srpskog naroda teško razgovarati”.

“Oni se uzdaju i u Središnje izborno povjerenstvo i jednostavno, evo možda to rade zbog javnosti, da nisu na Domu naroda pokretali ta pitanja. To su ipak, iskusni političari koji znaju da Dom naroda ne može riješiti taj problem nikako, te da je to pitanje ustavne kategorije i Izbornog zakona BiH”, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH i članica Predsjedništva HDZ-a BiH.