Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica FBiH

Bradara: Vjerujem da će Lendo ipak prihvatiti saradnju i podržati novu Vladu

lidija bradara bhrt.jp

“Ja ponekad pomislim da Lendo nije shvatio šta on blokira, ali mislim da će se vremenom kolega Lendo uključiti u ovaj proces”, navela je predsjednica FBiH

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara izjavila je za BHRT da će njen dio posla oko formiranja Federalne vlade biti završen i prije predviđenog roka od 30 dana, ali da od potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića i Refika Lende zavisi dalji proces formiranja vlasti.

Istakla je da je na sastanku sa Nerminom Nikšićem, kandidatom za premijera FBiH, dogovorila dinamiku djelovanja o formiranju Vlade, ali da, kako je rekla, o imenima ministara nisu razgovarali.

Prema njenim riječima, u novoj Vladi Federacije BiH HDZ-u BiH trebalo bi pripasti 5+1 pozicija.

Komentarisala je navode da Refik Lendo neće podržati formiranje nove Vlade.

“Stalno slušam da Lendo neće dati potpis za formiranje Vlade, ali ja to nisam još vidjela. On nije imao priliku ni vidjeti ko će sve biti u Vladi”, rekla je Bradara, te dodala kako se nada da će Lendo ipak prihvatiti saradnju.

“Ja ponekad pomislim da Lendo nije shvatio šta on blokira, ali mislim da će se vremenom kolega Lendo uključiti u ovaj proces”, navela je.

Kako je rekla, nada se dobroj saradnji sa potpredsjednicima FBiH Stojanovićem i Lendom.

“Ja se nadam da ćemo na ljudskoj razini imati dobru komunikaciju i dobru suradnju. Ako se vi na startu ne možete dogovoriti, onda to stvara niz problema”, dodala je.

Prvo se treba pokušati dogovoriti

Predsjednica Federacije BiH je naglasila da neophodno da se svi politički akteri najprije trebaju pokušati dogovoriti oko formiranja vlasti

“Ja sam pristalica konsenzusa, dogovora. Ispoštovaću mogućnost da se dogovorimo. U slučaju da se ne dogovorimo, vidjećemo šta dalje”, navela je.

Nije komentarisala postoji li mogućnost da SDA uđe u Vladu.

“Pustite da se dogovorimo, pa ćemo vidjeti dalje”, rekla je Bradara odgovarajući na pitanje o učešću SDA u vlasti na federalnom nivou.

Poručila je kako je važno da se što prije imenuje nova Vlada.

“Imamo kanditadski status, obaveze koje smo preuzeli i važno je da se nastavi rad na tome, da implementiramo programe i agende”, istakla je.

Vrijeme je da vlast počne brinuti o stvarnim problemima građana

“Očekujem da će nova Vlada provoditi socio-ekonomske reforme, uloga premijera treba biti životna, ne samo politička, da možemo implementirati sve ciljeve i omogućiti bolji život svim građanima FBiH, djeci, mladima, obiteljima s djecom i umirovljenicima”, poručila je Bradara.

Kako je rekla, očekuje da će nova vlast što prije početi brinuti o stvarnim problemima građana Federacije BiH.

“Postoji puno pitanja koja su u nadležnosti FBiH, kontrola cijena, zaštita domaće ekonomije… Puno je posljedica rata u Ukrajini, ali bojim se da je kod nas puno više bilo spekulacija i na kraju nismo uspjeli zaštiti krajnje potrošače”, naglasila je.

Komentarisala je i “trzavice” na državnom nivou.

“Treba nastojati da se to ne preliva s jedne razine na drugu, jer posljedice mogu biti daleko veće”, navela je Bradara.

Predstavnici vlasti sami trebaju rješavati unutrašnja pitanja

Bradara je poručila da sva unutrašnja pitanja, politički predstavnici u BiH trebaju međusobno rješavati.

“Ja sam uvijek bila zagovornik da ne prizivamo strane institucije. BiH mora početi sama da rješava probleme, a ne neko drugi. Uvijek sam za to da se međusobno dogovorimo, a ne da nam neko nešto nametne”, navela je predsjednica FBiH.

Govorila je i odnosima HDZ-a BiH i SNSD-a na državnom nivou, istakavši kako oni “nisu tako idilični kako ih javnost predstavlja”, ali da postoji želja da se o svim problemima razgovara.

“Jako je važno da pitanja koja su nam važna ne stavljamo odmah sutra na dnevni red, nego da ostavimo još deset dana da se možemo dogovoriti”, navela je.

Bradara se osvrnula i na odnose sa susjednim državama.

“Zemlje u okruženju trebaju biti naše prijateljske zemlje. Svi koji čine dobro za BiH na njenom putu ka EU su naši prijatelji”, navela je Bradara.