Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa od dogovora

Bradara: Vlada je već formirana; Lendo: Imam ponudu; Stojanović: Kupuju vrijeme

lendo bradara stojanovic fena

“Mi u ovom trenutku nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. U pitanju je status quo i nemamo novim informacija o imenovanju Vlade FBiH”

Što se mene tiče, Vlada je imenovana i čeka potvrđivanje. Odluku, donesenu sukladno Ustavu i zadanim rokovima kao i parlamentarnoj većini ne mislim mijenjati. Sve ostalo je kupovina vremena i blokada, izjavila je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara nakon današnjeg sastanka sa potpredsjednicima, Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.

Naglasila je da današnji sastanak nije rezultirao nikakvim promjenama stavova, “osim što je gospodin Lendo, sam sebi dao dodatnih sedam dana”.

– Ono što je pozitivno je da postoji volja za razgovorom unatoč različitim pogledima na većinu problema, kako kod mene tako i kod potpredsjednika ne samo za trenutno najaktualniju temu glede imenovanja Vlade FBiH nego i brojne druge – izjavila je predsjednica FBiH.

Lendo: Imam ponudu za Osmorku

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine danas je u izjavi za medije nakon održanog sastanka sa preostalim rukovdstvom FBiH, kazao da će SDA u narednom periodu ponuditi novo rješenje.

Naime, Lendo (SDA) je kazao da je imao posebnu molbu za Lidiju Bradara (HDZ), predsjednicu FBiH i Igora Stojanovića (SDP), potpredsjednika FBiH.

– Vodili smo računa o odluci Parlamenta Federacije koji je inicirao da Christian Schmidt ne donosi bonske ovlasti i, s druge strane, vodili smo računa o sugestijama visokog predstavnika. Smatram da je najbolje da to rješenje donosimo mi, da konačno počnemo raditi ono što je najbolje za nas. Zamolio sam da u narednih sedam dana ne donosimo nikakva rješenja i da će stranka SDA donijeti neko rješenje, kazao je Lendo.

Dodao je kako bi za onda za sedam do deset dana trebao održati novi sastanak na kojem bi analizirali nova rješenja i dali konačni odgovor građanima kako dalje oko formiranja Vlade FBiH.

Foto: Fena

“To je bio taj zaključak današnjeg sastanka. I sve bi to uradili vodeći računa o zaključcima Parlamenta. Ne bi trebali donositi u narednih 7- 10 dana nikakve zaključke”, istaknuo je.

Šta SDA traži?

Na pitanje novinara šta je to SDA konkretno tražila, Lendo je kazao da o tome ne bi sada da govori.

– Konkretno ako mislite na određena ministarstva ja danas ne bih o tome govorio, nešto sasvim drugo ćemo ponuditi. To će biti u interesu građana. Nešto što je dobro. Ponudit ćemo nešto što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o poziciji premijera, kazao je Lendo.

Na kraju svog obraćanja kazao je kako SDA nije u cilju da bilo šta blokira.

– Ne želimo da se blokira niti jedan dio. Nastojimo u narednih 10 dana da dođemo do rješenja, prije nego što Schmidt donese odluke. Smatram da je svako rješenje bolje nego što će Schmidt nametnuti neke odluke. Ukoliko donese mi to moramo poštivati, kazao je Lendo i dodao:

– Inicirat ću razgovor lidera stranka, HDZ, SDP i SDA. Pokušat ću ponovo to da radim, možda ove sugestije Schmidta ih natjeraju da sjednu i kažu jedni drugima šta i kako. Ja sam danas pokušao objasniti da bi bilo najbolje rješenje da pokušamo doći do tog dijela. Promjene Ustava će doći prije ili kasnije, ako ne onda će Schmidt nametnuti neke promejne. Ovo što ćemo mi predložiti nisu promjene Ustava”.

Podsjetimo, Lendo nije dao svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade FBiH zbog čega do predviđenog roka, 6. aprila, Vlada nije formirana.

Stojanović o novom Lendinom zahtjevu: Kupuju vrijeme

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović, nakon današnjeg sastanka s predsjednicom FBiH Lidijom Bradarom i drugim potpredsjednikom Refikom Lendom, kazao je da je “ono što Lendo radi vid kupovine vremena”.

– Mi u ovom trenutku nemamo mehanizam kojim bi prevazišli ovu situaciju. U pitanju je status quo i nemamo novim informacija o imenovanju Vlade FBiH – rekao je Stojanović.

Kako je kazao, od izbora je prošlo šest mjeseci, što je dovoljno vremena da se postigne dogovor.

Hvatanje za slamku

– Participirate 20 godina u Vladi FBiH, ne nudite nikakva rješenja za prevazilaženje situacije i unapređenje demokratije. A sada, kada nemate koalicione partnere, predlažete neka rješenja koja još niko nije vidio. Prošlo je šest mjeseci od izbora, smatram da je to pokušaj hvatanja za slamku kako bi se ostalo u Vladi FBiH. Ne mislim da je to u ovom trenutku korektno i odgovorno – kazao je.

Očekuje od svakog političara, posebno onih koji sjede u rukovodstvu FBiH, da predlože rješenje za ovu situaciju.

Kazao je da je potpredsjednik FBiH Refik Lendo u pismu prije 45 dana pozvao predsjednike stranaka na sastanak i to se nije desilo.

Sve ovisi o Lendi

– Bilo bi odgovorno, da ako je samo jedan kandidat za premijera bio kod predsjednice FBiH, ne pričate o političkim rješenjima koja niko nije vidio već da nam ponudite novu parlamentarnu većinu i novog premijera kako bismo mogli ocijeniti prijedloge koji će se desiti – naveo je Stojanović.

Smatra da dogovora neće biti i da Lendo neće promijeniti odluku.

– Da li će se u narednom periodu nešto promijeniti ili će prije njega reagovati visoki predsjednik, treba sačekati. Ustavne promjene je veoma teško donijeti u BiH. Od mene više nećete čuti da visoki predstavnik treba bilo šta da uradi. Želim da BiH sama donosi odluke bez međunarodne zajednice i visokog predstavika, ali ovdje je činjenica da se parlamentarna većina ne može ispoštovati jer je Schmidt na izbornu noć donio odluku. Mi danas taj jedan jedini ključ nemamo i zato smo u situaciji u kojoj jesmo – zaključio je Stojanović.